Svijet

Požari bjesne u SAD: Spasilačke ekipe, dresirani psi, obilaze ugrožena područja u tri države

Najmanje 33 osobe poginule su u požarima koji bjesne na području zapadne obale SAD, od Kalifornije na jugu do države Vašington na sjeveru.

Požar u SAD - AFP

Požari bukte u Kaliforniji, Oregonu i Vašingtonu, a zbog pepela je znatno pogoršan i kvalitet vazduha, prenosi “Glas Amerike“.

Spasilačke ekipe, uz pomoć dresiranih pasa, obilaze ugrožena područja te tri američke države, koje su pretrpjele najteže posljedice požara.

Kako se navodi, oni su angažovani u potrazi za preživjelima i pronalaženju tijela mogućih žrtava.

Najmanje šest osoba stradalo je u Oregonu, pokazuju podaci lokalne internet stranice, pokrenute za informisanje građana uslijed nepogoda koje su uzrokovale vatrene stihije.

Guvernerka Kejt Braun rekla je da se desetine građana vode kao nestale širom tri okruga.

Trenutno je situacija povoljnija za angažman vatrogasnih ekipa, pošto je nakon četiri dana visokih temperatura i jakog vjetra, tokom vikenda temperatura počela da opada i vjetar da se smiruje.

Nešto vlažniji vremenski uslovi i vazduh koji struji ka unutrašnjosti Tihog okeana stvaraju uslove za bolji učinak službi angažovanih u gašenju požara.

Požari u SAD

Bijela kuća je saopštila da će predsjednik Donald Tramp sutra obići kalifornijske zvaničnike.

Prethodno je poručio da guverneri država zapadnog dijela SAD snose dio odgovornosti zbog kriza koje izazivaju požari posljednjih godina uslijed, kako je ukazao, neadekvatnog održavanja šuma.

Džo Bajden, protivkandidat predsedniku Trampu na predstojećim novembarskim izborima, uzrok požara koji su pogodili zapadni dio SAD povezao je sa klimatskim promjenama.

Inače, Sjedinjene Države su novembra 2019. godine počele povlačenje iz Sporazuma o klimatskim promjenama, potpisanom u Parizu, čija je svrha spriječavanje pojave globalnog zagrijavanja, kao i razvoj novih ekoloških tehnologija u proizvodnji i industriji, prenose “Novosti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh