Svijet

Borba za predsjednika SAD-a kreće za 10 dana: Biden dobio 100 miliona dolara samo za bitku na Floridi

Milijarder Mike Bloomberg najavio je da će donirati najmanje 100 miliona dolara kampanji Joea Bidena na Floridi.

Joe Biden - Screenshot

Florida nosi najviše elektorskih glasova od svih država u kojima šanse za pobjedu imaju i demokrata Biden i aktuelni predsjednik republikanac Donald Trump.

Bloomberg je već potrošio milijardu dolara tokom kampanje za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, ali je izgubio od Bidena.

S druge strane, Trump je najavio da će na Floridi trošiti i svoj vlastiti novac, samo da bi povećao šanse za pobjedu, piše BBC.

Rano glasanje na Floridi počinje već 24. septembra, a obje kampanje žele privući glasače koji će dati glasove ranije i tako dati pozitivan ton u finalnim sedmicama kampanje.

Očekuje se da glasanje putem pošte bude udvostručeno u odnosu na izbore 2016. godine zbog pandemije koronavirusa, jer se birače ohrabruje da glasaju na ovaj način i tako izbjegnu izlazak na birališta.

Florida nudi 29 elektorskih glasova, od ukupno 270 potrebno za pobjedu. Samo California (55) i Texas (38) nose više, ali su obje sigurno u rukama demokrata (California) i republikanaca (Texas). Trump je pobijedio na Floridi 2016. godine, dok je pobjedu 2012. godine odnio Obama.

– Mike Bloomberg je predan da pomogne da Trump bude poražen, a to će se dogoditi u ključnim državama (battleground states) – kaže Kevin Sheekey, Bloombergov savjetnik za Reuters.

Trump je u svom tweetu kritizirao je Bloombergovu odluku da pomogne Bidenu.

– Mislio sam da je Mini Mike završio s politikom demokrata”, napisao je o bivšem gradonačelniku New Yorka, i dodao: “Spasi NYC umjesto”.

Trump je ranije imao veliku finansijsku prednost u odnosu na Bidena, ali je demokratski kandidat u međuvremenu uspio da smanji razliku.

Istraživanje koje je proveo Cook Political Report ukazuje da je utrka za Floridu veoma tijesna, a Trump popravlja svoje brojke u toj državi. Na nacionalnom nivou, po istraživanjima, Biden je u prednosti, prenosi “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh