Svijet

NJEMCI TVRDE DA ZNAJU ČIME JE TAČNO OTROVAN NAVALJNI: Tvorac novičoka im objasnio zašto nisu u pravu

U slučaju Alekseja Navaljnog pojavljuje se „snažnija“ verzija otrova iz grupe „novičok“, navodi nemački Špigel.

Aleksej Navalni - Twitter

Kako piše nedeljnik, Organizacija za zabranu hemijskog oružja je uključena u istragu. Delegacija OZHO posijetila je prošlog vikenda bolnicu „Šarite“ i uzela analize Alekseja Navaljnog.

Magazin tvrdi da je šef BND Bruno Kal, tokom jedne zatvorene sjednice, rekao da je Navaljni, navodno, otrovan „snažnijom verzijom novička“.

Međutim, ta navodna snažnija verzija novičoka ne pripada binarnim otrovnim supstancama, rekao je Sputnjiku jedan od tvoraca ovog otrova Leonid Rink.

“To je glupost. Supstanca o kojoj je pisao Špigel se topi na visokim temperaturama. U normalnim uslovima ona je čvrsta. To, naravno, nije bio novičok. Ta supstanca o kojoj oni pišu je druge klase. Ona nikad nije bila binarno oružje. Ona ne pripada grupi novičok“, rekao je Rink, prenosi “Kurir“.

Podsetimo, ruski opozicionar Aleksej Navaljni se nalazi u njemačkoj bolnici „Šarite“, gde je prebačen iz Omska nakon što je pao u komu. Prošle nedelje nemačka vlada saopštila je da je on otrovan supstancom iz grupe bojnih otrova novičok. Moskva je uputila zahtjev za dostavu detaljnijih informacija o rezultatima analiza berlinske laboratorije, ali nije dobila odgovor.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh