Svijet

Napune 18 godina i dobiju 78.000 eura: Tinejdžeri u ovoj zemlji jedva čekaju da odrastu!

Velika Britanija je zemlja koja svakoj osobi rođenoj između 1. septembra 2002. i 1. januara 2011. godine pruža neoporezivi prihod, deo Dečjeg fonda

srbija danas

Posle 15 godina, konačno je vreme da se “razbije” kasica-prasica vredna 12 milijardi dolara. Britanski tinejdžeri koji su napunili 18 godina, od juče počinju da primaju isplate iz eksperimentalnog programa štednje, donesenog u vreme kada je Toni Bler bio premijer, a “Hari Poter i vatreni pehar” – film broj 1 u svetu.

Dečji poverenički fondovi (Child Trust Funds) podrazumevaju račune koje je otvorila država sa početnim grantovima, u rasponu od 250 funti za decu u dobrostojećim porodicama do 500 funti za one u domaćinstvima sa niskim prihodima.

To znači da Britanija svakoj osobi rođenoj između 1. septembra 2002. i 1. januara 2011. godine pruža neoporezivi neočekivani prihod, sa kojim na velika vrata ulaze u svet odraslih.

Osamnaestogodišnjaci će imati pristup stanju na računu koje se kreće od oko 1.000 funti (1.330 dolara) do 70.000 funti, u zavisnosti od načina na koji su njima upravljali, prema procenama londonske računovodstvene firme “Moore Kingston Smith”.

Sa oko 55.000 ljudi koji mesečno otkupljuju svoje povereničke fondove za decu do 2029. godine, program je spreman da utiče na finansijski život mladih Britanaca.

Zvaničnici u drugim zemljama razmatraju slične inicijative, jer ekonomska previranja izazvana korona virusom podstiču novi pogled na univerzalni osnovni dohodak i druge oblike direktnih gotovinskih plaćanja kao vid socijalne zaštite.Prošle nedelje, guverner Nju Džersija Fil Marfi, predložio je da se deci rođenoj u toj državi dodeli “gnezdo” sa 1.000 dolara, koje daje vlast. Tamo se sredstva sa računa uglavnom izdvajaju za koledž, dok vlasnici Dečjeg fonda u VB novac mogu da troše kako žele.

Pokrenut 2005. godine, program Dečjeg fonda razvijao se kroz ideju da se mladim ljudima obezbedi materijalni udeo u društvu i da se reši nejednakost. Mnogi konzervativci su tvrdili da je to “bačen novac”,prenosi Srbijadanas


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh