Svijet

Švedske vlasti odbijaju preporučiti nošenje zaštitnih maski

Švedska je svojim modelom privukla svjetsku pozornost početkom ove godine kada je unatoč pandemiji ostala otvorena, a sada se to događa opet – odbijaju preporučiti upotrebu maski, piše Euractiv.

Korona virus u Švedskoj - thelocal.se

ako se veći dio svijeta pomirio s pokrivanjem nosa i usta, Šveđani izlaze, voze se javnim prijevozom, odlaze u trgovine i škole bez maski, a nose ih tek rijetki. Tamošnji stručnjaci za javno zdravstvo tvrde kako maske nisu dovoljno učinkovite u ograničavanju širenja virusa, inzistirajući kako je važnije poštivati preporuke za socijalno distanciranje i pranje ruku.

Švedska je sedma po broju smrti po glavi stanovnika – njih 575 na milijun stanovnika. Uglavnom se radi o propalim pokušajima zaštite starijih osoba u staračkim domovima tijekom ranije faze pandemije.

Upitna djelotvornost maski?

Švedska nikada nije zatvorila škole, tvrtke, kafiće i restorane te je imala stalnu visoku razinu prijenosa. Ipak, za razliku od mnogih europskih zemalja koje bilježe ponovni porast slučajeva, čini se da švedske brojke idu prema dolje, prenosi “Index“.

Dnevni broj mrtvih u Švedskoj dosegao je vrhunac u travnju i sada se svodi tek na nekoliko smrtnih slučajeva dnevno, a taj broj je u stalnom padu od početka lipnja.

Državni epidemiolog Anders Tegnell iz Agencije za javno zdravstvo tvrdi kako zdravstvene studije nisu dokazale da maske djelotvorno ograničavaju širenje virusa, sugerirajući da, ako se ne koriste dobro, mogu donijeti više štete nego koristi.

S druge strane, KK Cheng, epidemiolog s Instituta za primijenjena zdravstvena istraživanja Sveučilišta u Birminghamu, rekao je da je takvo obrazloženje neodgovorno i tvrdoglavo te pozvao Švedsku da promijeni stav.

Švedske susjedne države dugo su propitivale pitanje maski, ali su zadnjih tjedana sve ustalile stav. Finska preporučuje nošenje maski na javnim mjestima, Norveška u javnom prijevozu u Oslu, a u Danskoj je nošenje maski obavezno za sav javni prijevoz i taksije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh