Svijet

Švedski sud oduzeo djecu roditeljima, zaključali su ih u kuću mjesecima zbog virusa

SUD u Švedskoj oduzeo je roditeljima troje djece jer su ih mjesecima držali izoliranima zbog straha od koronavirusa, piše Thelocal.se.

Roditelji djeci nisu dopustili da izlaze van, a na vrata doma su prikovali drvene daske
Djeci u dobi od 10 do 17 godina roditelji u periodu od marta do august nisu dopustili da izlaze van iz svog doma u gradu Jönköpingu. Roditelji su na ulazna vrata prikovali drvene daske, a djecu su zatvorili u njihove sobe gdje su im donosili hranu.

Sud je stoga odlučio da djecu izdvoji iz obitelji koja potječe iz jedne druge zemlje. Prema dostupnim informacijama, roditelji ne pričaju dobro švedski, a zemlja iz koje dolaze je imala mnogo strože restriktivne mjere.

Roditelji su sudu rekli da su se bojali koronavirusa

Roditelji su sudu rekli da su se bojali koronavirusa te da nisu imali namjeru nauditi ili zanemariti djecu. Porekli su da su djeca bila prisilno zatvorena te su rekli da su mogla izaći van družiti se s prijateljima ako su željeli. Dodali su Ii da su im omogućili nastavak školovanja od kuće.

No sud je rekao kako nema razloga da ne vjeruje najstarijem djetetu koje je ispričalo kako su na vrata prikovali daske te da su im roditelji zabranili da idu van ili u školu.

U presudi stoji da su roditelji već od ranije poznati socijalnim službama
U presudi također stoji da su roditelji već od ranije poznati socijalnim službama te da su u više navrata socijalne službe ispitivale situaciju u toj obitelji.

“Istraga je pokazala kako je izolacija negativno utjecala na djecu te da je postojao značajan rizik da bi mogla naštetiti njihovom zdravlju ili razvoju. Neovisno o razlozima za izolaciju, potrebe djece nisu uzete u obzir”, stoji u presudi.

Švedska nije poduzela stroge restriktivne mjere

Podsjetimo, za razliku od većine zemalja Švedska nije poduzela stroge restriktivne mjere već je svoje napore u suzbijanju koronavirusa temeljila na pozivanju ljudi da slijede preporuke o održavanju fizičke udaljenosti, radu od kuće i osobnoj higijeni. Osim toga, u Švedskoj nije dozvoljeno obrazovanje od kuće te je do sada već nekoliko roditelja upozoreno da će biti kažnjeni ako nastave djecu školovati od kuće ako nisu bolesna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh