Svijet

Prošlo je pet godina od utapanja sirijskog mališana Alana Kurdija

Krivični sud u Bodrumu osudio je trojicu optuženika na zatvorske kazne u trajanju od po 125 godina

Alan Kurdi, godišnjica - Fokus

Danas se navršava peta godišnjica od potonuća gumenog čamca u kojem je život izgubilo pet osoba, uključujući i trogodišnjeg sirijskog dječaka Alana Kurdija čije beživotno tijelo je pronađeno na plaži u Turskoj, a ti prizori potresli su svjetsku javnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Brodolom se dogodio kod turskog priobalnog grada Bodruma, a i danas je na plaži Fenerburnu odana počast mališanu koji je prvobitno identificiran kao Aylan, a naknadno je utvrđeno njegovo pravo ime Alan Kurdi.

Muzičarka Karsu Donmez iz Holandije posjetila je plažu i ostavila karanfil na mjestu na kojem je pronađeno tijelo dječaka koji je postao jedan od simbola drame kroz koju prolaze sirijski migranti.

Donmez je porijeklom iz turskog Hataya, a za AA je kazala da je stradanje djece nešto najstravičnije što se može dogoditi.

“Stradanje djece me izuzetno boli. Alan je jedno od djece čiji život je tragično okončan. Mislim da bi ovo trebala biti lekcija svijetu. Niti jedno dijete ne bi smjelo ovako stradati“, kazala je poznata pijanistkinja i kantautorica Donmez.

Ona je također kazala da sirijske izbjeglice ne napuštaju svoje domove, porodice i poslove iz obijesti, već isključivo u bijegu od rata i u potrazi za boljim uvjetima života.

“Danima me proganjala fotografija Alanovog tijela na plaži. U Amsterdamu sam pomagala djeci migrantima i govorim im da su sretni jer imaju šansu, za razliku od Alana koji tu šansu nije dobio. Sva djeca imaju pravo na šansu. Alan je mogao biti doktor i spašavati živote ljudi. Nije tu stradao samo jedan sirijski mališan, već i jedan dobar čovjek našeg svijeta“, kazala je Donmez.

U brodolomu prije pet godina život su izgubili i majka i stariji brat poginulog Alana Kurdija. Ta tragedija je još jednom pokazala strahote ratne golgote kroz koju prolazi sirijski narod, ali je i privukla pažnju međunarodne zajednice na probleme izbjeglica.

Krivični sud u Bodrumu osudio je trojicu optuženika na zatvorske kazne u trajanju od po 125 godina. Osuđeni su za petostruko ubistvo i organiziranje krijumčarenja migranata.

Ranije su uhapšena još dvojica sirijskih državljana koji su osuđeni na zatvorske kazne od po 50 mjeseci. Osuđeni su za pomaganje u krijumčarenju migranata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh