Svijet

Panika u Njemačkoj: Krokodil od dva metra ide ka Hamburgu?

Policija i nadležne službe još od petka bezuspješno tragaju za krokodilom kog su građani navodno vidjeli u rijeci.

Krokodil - Ilustracija / Wikimedia.org

U rijeci Unstrut na jugu njemačke pokrajine Saksonija-Anhalt viđen je krokodil, dugačak dva metra. Posljednjih nekoliko dana više ljudi se obratilo policiji tvrdeći da su ga vidjeli kako pliva rijekom. Uslijedila je opsežna potraga i zabrana kupanja u tom području sve do 6. septembra. I poruka pecarošima: budite oprezni.

Policijska jedinica zadužena za zaštitu voda tokom vikenda je pretraživala rijeku. Krokodila su tražili i iz vazduha. U potrazi su učestvovali i služba Njemačkog društva za spasavanje (DLRG), vatrogasci, kao i službenici Ureda za javni red i Veterinarskog ureda, prenosi Deutsche Welle.

Potraga za krokodilom nije urodila plodom i nakon toga je obustavljena.

– Konkretnih dokaza o krokodilu nema – izjavio je predsjednik okruga Gec Ulrih.

Potraga za gmizavcem započela je još u petak 28. avgusta u jutarnjim satima, nakon što su pecaroši prijavili da su veče pijre toga vidjeli krokodila u blizini sela Lauh an der Unstrut. Sljedećeg dana privremeno su zatvoreni kanali u Trezdorfu i Vecendorfu.

Krokodil pobjegao iz zoološkog vrta?

U medijima, ali i na društvenim mrežama mnogo se priča i nagađa o tome kako je ta životinja mogla da dospije u njemačku rijeku. Sličan slučaj posljednji put je zabilježen 1994. godine u Dormagenu kod Diseldorfa kada je jedan krokodil pobjegao iz zoološkog vrta. Radilo se o kajmanskom aligatoru dugom 80 centimetara, kojeg su na kraju uspjeli da uhvate. Nakon toga dobio je i nadimak: „Semi“ ili „Zvijer iz jezera Bagerze“.

Glasine koje sada kruže internetom veoma maštovite. Po jednoj od njih gmizavac je uspio da pobjegne iz zoološkog vrta Memleben u Kajzerfalcu, koji se nalazi u blizini rijeke Unstrut. Ta vijest je međutim odmah i demantovana, jer u tom zoološkom vrtu i nema krokodila. Druga glasina je da se radi o krokodilu koji je u mjestu Karsdorf, takođe u blizini rijeke, stigao još prije nekoliko decenija. Ni ta vijest nije potvrđena kao istinita.

Teorija koja je, čini se, jedina moguća, jeste da je krokodil prvobitno bio nečiji kućni ljubimac.

– Vjerovatno je držan nezakonito, a onda je postao smetnja svom vlasniku, koji ga je, pretpostavljam, pustio – rekao je za list „Bild“ direktor zoološkog vrta u Haleu Denis Miler.

On je policiji i onima koji su uključeni u istragu savjetovao da krokodila traže u sumrak ili noću, jer preko dana krokodili drijemaju.

Na putu ka Hamburgu

Ako se u rijeci zaista nalazi krokodil, stručnjaci smatraju da on ima relativno dobre šanse da preživi i da uz pomoć riječnih struja čak stigne i do Hamburga. Oliver Vings sa Univerziteta Martin Luter Hale-Vitenberg u izjavi za njemačku novinsku agenciju DPA podsjeća da su krokodili hladnokrvne životinje koje mogu da se prilagode temperaturama većim od 20 stepeni. Hrane se ribama i patkama.

– Iako se krokodili zapravo boje ljudi, oni su opasne životinje. Čini se da su spori, ali brzinom munje mogu da iskoče i po nekoliko metara iz vode – objašnjava stručnjak i naglašava: „Svi moraju da budu svjesni rizika da bi to zaista moglo da bude istina, odnosno da je to pravi krokodil.“


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh