Svijet

Njemački sud dopustio proteste u Berlinu protiv mjera uvedenih zbog pandemije

Njemački regionalni sud dao je zeleno svjetlo za masovne demonstracije planirane za danas u Berlinu protiv ograničenja uvedenih zbog pandemije koronavirusa, što je presuda nakon zabrane glavnog grada za održavanje protesta.

Raspoređeno je 3.000 policajaca za kontrolu protesta na kojima se očekuje prisustvo 20.000 ljudi, a policija se pripremila i za moguće nasilje jer su aktivisti koji se protive mjerama uvedenim zbog korona virusa pozvali na društvenim mrežama građane širom Evrope da se okupe u Berlinu.

Aktivisti, bijesni zbog odluke Berlina da zabrani proteste nakon što učesnici protesta na nedavnom skupu nisu nosili maske i držali distancu, zahtijevali su nove protestne skupove, javio je danas Reuters.

– Mogu se održati skupovi planirani za 29. august protiv politike savezne vlade i vlade država vezanih za pandemiju koronavirusa – presudio je sud.

Komentirajući presudu, ministar unutrašnjih poslova Andreas Geisel rekao je da je sud učesnicima protesta pružio drugu šansu da pokažu da se mogu pridržavati mjera distance te ih je pozvao da se suzdrže od nasilja.

Querdenken 711, jedan od pokreta koji stoji iza protesta, također je pozvao učesnike da “budu mirni i ne vrše nasilje prema policiji”.

Do sada je Njemačka upravljala krizom koronavirusa bolje od mnogih evropskih zemalja, a masovna testiranja pomažu u zaustavljanju infekcija i smrtnih slučajeva.

No, u posljednjim sedmicama povećan je broj oboljelih kao i u većini država svijeta, te je kancelarka Angela Merkel u petak pozvala građane da se čuvaju virusa.

Učesnici protesta okupili su se pred Brandenburškim vratima u središtu Berlina uoči današnjeg marša s natpisima “Zaustavite laži o koroni” i “Merkel mora otići”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh