Svijet

Švedska ekonomija zabilježila najmanji pad

Švedska ekonomija snažno je pogođeno epidemijom koronavirusa u drugom tromjesečju, iako je pad aktivnosti blaži nego u drugim velikim europskim ekonomijama.

Korona virus u Švedskoj - thelocal.se

Bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se u periodu od aprila do juna 8,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, objavila je u petak švedska statistička agencija.

To je najveći pad otkako su se 1980. godine počeli objavljivati podaci. Pandemija je zakočila aktivnosti već u prvom tromjesečju kada je ekonomija porasla slabih 0,2 posto.

Pad švedskog BDP-a u drugom tromjesečju ipak je manji nego u drugim velikim europskim ekonomijama. Tako je francuski pao 13,8 posto, talijanski 12,4 a njemački 9,8 posto. Najgore je prošla Britanija gdje su aktivnosti potonule oko 20 posto.

Najbliža je Švedskoj među velikima Poljska, čiji je BDP prema izvještaju Eurostata u drugom tromjesečju pao 8,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh