Svijet

UN: U Ženevi počelo treće zasjedanje Ustavotvorne komisije Sirije

Treća runda pregovora Ustavotvorne komisije Sirije počela je s tri dana zakašnjenja zbog zaraze koronavirusom koja je otkrivena kod četiriju delegata iz Damaska

Nakon privremenog odlaganja zbog infekcije COVID-19, u kompleksu Ujedinjenih nacija u Ženevi danas je počela treća runda pregovora koje vodi Ustavotvorna komisija Sirije koja je zadužena za izradu prijedloga nacrta novog Ustava te ratom zahvaćene zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Treće zasjedanje je trebalo početi početkom sedmice, ali je početak odložen nakon što su četiri delegata iz tabora režima Bashara al-Assada bila pozitivna na testu na koronavirus.

Riječ je o pregovorima koje vodi mala grupa koju čini po 15 predstavnika režima, opozicije i civilnog društva iz Sirije, a moderator pregovora je specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Geir O. Pedersen.

“Jasno je da je sigurnost najprioritetnija tema. Zato nismo ništa prepuštali slučaju i odložili smo početak pregovora znog pozitivnih slučajeva na koronavirus”, kazao je Pedersen pred početak pregovora koji se vode uz poštivanje mjera prevencije širenja virusa.

On je kazao da pregovore nastavljaju svi delegati koji su bili negativni na testovima na koronavirus te je dodao da su tu i predstavnici Turske, Rusije, Irana i SAD-a koji su dali snažnu podršku nastavku mirovnog procesa.

“Ova će faza pregovora trajat do 29. augusta“, kazao je Pedersen.

Uporedo s tim, prije početka pregovora Pedersen se u Ženevi sastao sa zamjenikom šefa turske diplomacije Sedatom Unalom, a dvojac je saglasan o neophodnosti nastavka rada Ustavotvorne komisije Sirije i mirovnog procesa kao takvog.

Formiranje Ustavotvorne komisije Sirije rezultat je mirovnog procesa koji je pokrenut u Astani uz garancije Turske, Rusije i Irana.

Shodno dokumentu kojeg je 26. jula potpisao generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, Ustavotvornu komisiju Sirije čini ukupno 150 delegata, odnosno po 50 delegata koji predstavljaju režim, opoziciju i civilni sektor iz Sirije.

Komisija je sastavljena je od dvaju tijela. Prvo, veliko tijelo, čine svi članovi Komisije, a drugo tijelo čine po 15 izabranih delegata iz sve tri delegacije koji će biti odgovorni za tehnički dio pisanja nacrta Ustava. Svi prijedlozi 45-člane grupe će morati biti odobreni od strane 150 članova Komisije, odnosno s najmanje 75 posto glasova.

Na čelu Komisije su kopredsjedavajući članovi koji predstavljaju opoziciju i režim.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh