Svijet

Nabavka 300 miliona doza vakcine: EU potpisala ugovor s britanskom farmaceutskom kompanijom

Evropska komisija kazala je da ugovor predviđa da 27 zemalja EU kupi 300 miliona doza vakcine na COVID-19 sa opcijom kupovine još 100 miliona.

Evropska unija potpisala je ugovor s britanskom farmaceutskom kompanijom AstraZeneca o osiguranju moguće vakcine na COVID-19 njenim državama članicama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Evropska komisija kazala je da ugovor predviđa da 27 zemalja EU kupi 300 miliona doza sa opcijom kupovine još 100 miliona. Ugovorom se također omogućuje davanje vakcina siromašnim zemljama ili preusmjeravanje drugim evropskim nacijama.

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije rekla je da je ugovor važan korak naprijed u osiguravanju da bilo koja vakcina bude dostupna što većem broju građana EU.

Za razvijanje vakcina obično je potrebno nekoliko godina, a više desetina njih se nalazi u ranim fazama globalnog ispitivanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh