Svijet

Prijelazna vlada nema ovlasti: Sudan odbio američki zahtjev za normalizaciju odnosa s Izraelom

Sudanski ministar informisanja i glasnogovornik vlade saopćio je da aktuelna prijelazna vlada Sudana nema ovlasti da odlučuje o normalizaciji odnosa s Izraelom

Tranzicijska vlada Sudana odbila je zahtjev Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za normalizaciju odnosa s Izraelom, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar vanjskih poslova SAD-a Mike Pompeo posjetio je Sudan i sastao se s tamošnjim premijerom Abdallahom Kandokom i čelnikom Vrhovnog vijeća te afričke zemlje Abdulom Fattahom Alburahnom.

Pompeo je u Sudan doputovao nakon posjete Izraelu, a od sudanske vlade je zatražio da normalizira odnose s Izraelom.

Sudanski ministar informisanja i glasnogovornik vlade Faisal Mohamed Salih saopćio je da aktuelna prijelazna vlada Sudana nema ovlasti da odlučuje o tako krupnim pitanjima kao što je normalizacija odnosa s Izraelom.

“Tu činjenicu je američkom državnom sekretaru objasnio naš premijer Hamdok koji mu je pojasnio da ima ovlasti isključivo na polju političke tranzicije koja treba demokratizirati zemlju do nivoa uspostave održivog mira i održavanja transparentnih izbora za dvije godine”, kazao je Salih.

U saopćenju se također navodi da je sudanski premijer Hamdok od Pompea tražio da ne povezuje pitanje skidanja Sudana s američke liste zemalja koje podržavaju terorizam s pitanjem normalizacije odnosa s Izraelom.

Hamdok i Pompeo su na sastanku razgovarali i o aktuelnoj situaciji u Sudanu, sa posebnim osvrtom na sigurnost u Darfuru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh