Svijet

Rast broja zaraženih usporen širom svijeta!

Rast broja zaraženih koronavirusom usporen je širom svijeta, izuzev u regijama jugoistočne Azije i istočnog Mediterana, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Koronavirus - Zena.blic.rs

U svom posljednjem epidemiološkom izvještaju objavljenom u ponedjeljak navečer, UN-ova agencija saopćila je da su Sjeverna i Južna Amerika najteže pogođene regije i na njih otpada polovina novozaraženih te 62 posto od  39.240 preminulih širom svijeta u prošloj sedmici.

Javljeno je da je više od 23,65 miliona ljudi širom svijeta zaraženo koronavirusom, a da  je  811.895​ osoba  preminulo, sudeći po Reutersovoj statistici u utorak.

– Više od 1,7 miliona novih slučajeva COVID-19 i 39.000 umrlih prijavljeno je WHO u sedmici koja je završena 23. augusta, što je pad od četiri posto u odnosu na broj preminulih u prethodnoj sedmici – saopćio je WHO.

Jugoistočna Azija, druga najteže pogođena regija, javila je o povećanju od 28 posto novozaraženih i od 15 posto broja  preminulih, saopćila je agencija. Virus se rapidno širi u Nepalu.

U regiji istočnog Mediterana, broj prijavljenih slučajeva porastao je za četiri posto, ali je broj prijavljenih smrtnih slučajeva konstatno opadao tokom proteklih šest sedmica, saopćio je WHO. Liban, Tunis i Jordan izvjestili su o najvišem povećanju broja zaraženih u poređenju s prethodnom sedmicom.

Broj zaraženih  prijavljen širom Afrike opao je za osam posto, dok je broj preminulih opao za 11 posto u prošloj sedmici, prvenstveno zbog opadanja broja zaraženih u Alžiru, Keniji, Gani, Senegalu i Južnoj Africi, saopćio je WHO.

– U evropskoj regiji, broj zaraženih u konstantnom je porastu u protekle tri sedmice. Prijavljeno je, ipak, samo neznatno povećanje od jedan posto u posljednjoj sedmici, a broj preminulih nastavlja da opada širom regije – dodaje agencija.

U regiji zapadnog Pacifika, broj novozaraženih opao je za pet posto zahvaljujući slabijem širenju viruisa u Japanu, Australiji, Singapuru, Kini i Vijetnamu. Južna Koreja javila je o rastu broja novih slučajeva od 180 posto, “uglavnom zahvaljujući povećanju broja zaraženih povezanom s vjerskim skupovima”, saopćio je WHO.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh