Svijet

Ova država je najveće žarište u Evropi

Špansko Ministarstvo zdravlja objavilo je da je za posljednja tri dana registrovano više od 19.000 novozaraženih koronavirusom.

Koronavirus - Ilustracija / Vijesti.ba

To je ukupno preko 420.000 aktivnih slučajeva, što je najviše u Evropi. Zbog porasta brojeva i straha usljed nove školske godine mnogi španski regioni su vratili na snagu restriktivne mjere za suzbijanje zaraze, uključujući zabranu velikih okupljanja.

Šef španskog kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa epidemiolog Fernando Simon rekao je da se koronavirus sada širi zemljom bez jasnog izvora.

– Postoji određeni nivo prenosa u zajednici u cijeloj Španiji, ali u nekim regionima je taj nivo viši nego u drugim. Povratak u škole svakako je prilika za lakši prenos virusa – rekao je Simon.

U posljednja 24 sata registrovano je 2.080 novih slučajeva, a 34 osobe su umrle.

Od posljedica COVID-19 u Španiji je do sada umrlo ukupno 28.876 osoba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh