Svijet

Pogledajte turističke brojke jednih od najposjećenih lokacija 2019 godine

Španija je u srpnju zabilježila samo 1,1 milijun noćenja stranih turista, izvijestio je u ponedjeljak državni zavod za statistiku, a turizam je u jeku koronakrize opstao zahvaljujući domaćim gostima.

Španija inače obično prima više od 80 milijuna stranih posjetitelja godišnje, što je čini drugom najposjećenijom zemljom na svijetu nakon Francuske.

Ove je godine turizam opstao zahvaljujući domaćim gostima, konstatira španjolski državni zavod za statistiku INE, ukazujući na 3,2 milijuna hotelskih noćenja domaćih turista u srpnju.

Iako je broj hotelskih noćenja stranih turista bio znatno veći nego u lipnju, kada ih je zabilježeno samo 114.667, predstavlja tek šestinu prošlogodišnje brojke.

Španija je ovisna o turizmu

Španija ovisi o turizmu na koji otpada oko 12 posto bruto domaćeg proizvoda. U srpnju je ponovo otvorila svoje granice za schengenske zemlje i odabranu skupinu trećih zemalja, a hotelijeri su ponudili nešto više od polovine ukupnog kapaciteta raspoloživih kreveta.

Prosječna stopa zauzetosti iznosila je oko 36 posto, iako su hoteli svoje cijene smanjili za 8,2 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj.

Ukupno je broj noćenja u prvih sedam mjeseci godine pao više od 70 posto, objavilo je INE, zbog zabrana putovanja i pravila karantene za putnike koji se vraćaju iz Španjolske.

Krajem srpnja nova žarišta epidemije u Kataloniji i na sjeveroistoku Španija potaknula su mnoge zemlje, uključujući Britaniju, da uvedu karantenu odnosno da traže testiranje za povratnike iz Španjolske pa su mnogi njihovi građani odustali od putovanja u tu zemlju.

Katalonija i Balearski otoci, popularna odredišta stranih turista, zabilježili su pad broja posjetitelja za blizu 90 posto.

Nijemci su činili četvrtinu stranih gostiju u španjolskim hotelima u srpnju, ali bilo ih je gotovo 80 posto manje. Još je više pao broj britanskih gostiju, više od 90 posto, prema podacima INE-a.

Usporedba s Hrvatskom

Što se tiče srpnja, Hrvatska je, kako je početkom kolovoza javio HTZ, ostvarila 2,44 milijuna dolazaka i 18,60 milijuna noćenja što predstavlja 53% dolazaka i 61% noćenja ostvarenih u srpnju prošle godine. Valja napomenuti da je riječ o ukupnom broju, dakle o strancima i o domaćim turistima.

Strani turisti ostvarili su 2,13 milijuna dolazaka (50% razine rezultata prošlogodišnjeg srpnja) i 15,70 milijuna noćenja (58% noćenja prošlogodišnjeg srpnja) dok su domaći turisti ostvarili 325 tisuća dolazaka (91% dolazaka ostvarenih u srpnju prošle godine) i 2,90 milijuna noćenja (81% noćenja prošlogodišnjeg srpnja).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh