Svijet

Erdogan: Turska među deset zemalja u svijetu koje proizvode vlastite ratne brodove

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da zemlje koje nisu snažne i nezavisne u oblasti odbrane ne mogu koračati u budućnost hrabro i sa samopouzdanjem

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u nedjelju da njegova zemlja nastavlja odlučno i naporno raditi u oblasti namjenske industrije kako bi proizvodila vlastitu vojnu opremu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Namjenska industrija nije oblast koja može čekati i trpiti stagnaciju. Zato moramo ići dalje te proizvoditi naprednije oružje”, kazao je Erdogan u obraćanju u Istanbulu na ceremoniji isporuke novih pomorskih sistema.

Naglasio je da zemlje koje nisu snažne i nezavisne u oblasti odbrane ne mogu koračati u budućnost hrabro i sa samopouzdanjem.

“Oni koji su uznemireni zbog utjecaja i moći naše zemlje, čine sve kako bi Tursku zarobili u močvari nestabilnosti kao ranije. Međutim, Turska nastavlja svojim putem tako što zaustavlja sve napade na njeno demokratsko i pravno uređenje te blokira njihove razne spletke. Naš je cilj izgraditi infrastrukturu za razvoj i proizvodnju namjenske industrije koja ni u kojem smislu neće biti ovisna o drugima u ključnim segmentima”, kazao je Erdogan.

Podsjetio je kako je Turska trenutno jedna od deset zemalja u svijetu koje dizajniraju i proizvode vlastite ratne brodove, te dodao kako je danas turskoj mornarici isporučena nova vojna oprema.

“Želimo u oblasti namjenske industrije preći na još viši nivo kako bi bili zemlja koja ne samo da koristi i troši nego ima i vlastitu proizvodnju. Također, naš cilj je da dostignemo nivo na kojem će naše kopnene, zračne i pomorske snage, uključujući bespilotne letjelice i autonomna morska vozila, zajedno obavljati zadatke”, dodao je turski predsjednik.

U obraćanju je također odao počast stradalima u poplavama i klizištima u Giresunu, te dodao da je, prema posljednjim informacijama, poginulo najmanje pet, a povrijeđeno 12 osoba, napominjući da su angažovani svi resursi na pronalasku nestalih i pomaganju ugroženom stanovništvu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh