Svijet

Studija: Bez novih mjera do decembra još 134.000 mrtvih u SAD

– Do decembra bi od posljedica COVID-19 u SAD moglo da umre još 134.000 ljudi ukoliko ne budu uvedene dodatne mjere prevencije, dok bi se trenutno stanje u vezi s pandemijom značajno pogoršalo ako bi se ublažavale mjere koje su na snazi, navodi se u studiji Instituta za zdravstvene procjene Univerziteta u Vašingtonu (IHME).

Koronavirus u SAD - Tanjug.rs

Direktor Instituta Kris Mari rekao je za Si-En-En da bi oko 70.000 života moglo biti spaseno u SAD ako bi Amerikanci više nosili zaštitne maske.

“To zaista zavisi od toga šta čine naši lideri, i kao lideri i kao individue, kao i od toga šta rade vlade”, rekao je Mari.

Si-En-En navodi da je prema podacima Univerziteta “Džons Hopkins” od početka pandemije u SAD registrovano najmanje 176.000 smrtnih slučajeva povezanih s virusom korona.

Prema predviđanjima IHME, ukoliko ne dođe ni do kakvih promjena u načinu na koji se američke vlasti bore protiv pandemije, broj smrtnih slučajeva nastaviće da raste tokom jeseni da bi do 1. decembra dostigao oko 310.000 preminulih.

Prema Marijevim riječima, ta brojka bi mogla biti umanjena za oko 70.000, ako bi znatno veći broj Amerikanaca nosio zaštitne maske.

Za takav rezultat, kako je dodao, potrebno je da oko 95 odsto američke populacije nosi maske.

Mari kaže da bi dnevni broj smrtnih slučajeva u SAD, ukoliko vlasti saveznih američkih države popuste sa mjerama protiv virusa korona, mogao da dostigne 6.000 do početka decembra, pišu “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh