Svijet

Pogledajte u čemu su ruskog opozicionara dopremili u Berlin

Borba za Aleksejev život i zdravlje tek je započela i još je puno toga što treba učiniti, kazala je Jarmiš

Transport iz Rusije u Berlin - AFP

Avion koji je poletio iz Omska s ruskim opozicionim političarem Aleksejem Navaljnim, jutros je sletio na berlinski aerodrom Tegel. Navaljni je potom prebačen u bolnicu “Charite” u njemačkoj prijestolnici.

– Borba za Aleksejev život i zdravlje tek je započela i još je puno toga što treba učiniti, ali barem je napravljen prvi korak – objavila je na Twitteru Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš, koja se zahvalila svima koji su podržali ovog političara.

Navaljniju je naime u četvrtak tokom leta ka Moskvi pozlilo i izgubio svijest zbog čega je avion sletio u Omsk, gdje je prebačen u bolnicu gdje se nalazio u komi, piše “Deutsche Welle”.

Planirano polijetanje aviona iz Omska kasnilo je nekoliko sati. Prema saopćenju ruskih vlasti, razlog je bio taj što su se piloti morali pridržavati zakonom propisanih vremenskih ograničenja za vrijeme kojih su zabranjeni letovi. Tome je pak prethodio i spor između ruskih i njemačkih doktora oko toga koliko Navaljnjjevo zdravstveno stanje dozvoljava da bude transportiran.

Ruski ljekari su najprije u petak naveli da je stanje 44-godišnjaka prenestabilno, zbog čega ne može biti prebačen u Njemačku. Njemački doktori, koji su mogli pregledati Navalnjija, su bili drugačijeg mišljenja. U petak navečer ruski medicinari u Omsku su konačno dozvolili Navaljnijjev transport u Njemačku.

Njegova glasnogovornica Jarmiš optužila je ruske ljekare da su “igrali na vrijeme” kako bi spriječili da se otkrije prisustvo otrova u Navaljnijevom organizmu. Ona je prethodno optuživala Vladimira Putina za navodno trovanje Navaljnija, piše DW.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh