Svijet

Ambasador UAE-a u SAD-u Al-Otaiba: Sporazum s Izraelom omogućuje nam direktno zalaganje za palestinsko pitanje

Ambasador UAE u Washingtonu Yousef Al-Otaiba je u tekstu naveo da će sporazum s Izraelom omogućiti direktno zalaganje za palestinsko pitanje, uključujući i uspostavu suverene države

Ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Washingtonu objavio je autorski tekst u jednom od najvećih izraelskih dnevnih novina “Yedioth Ahronoth“ u petak nakon što je ta zemlja s Izraelom postigla dogovor o normalizaciji odnosa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Yousef Al-Otaiba je u tekstu naveo da će sporazum s Izraelom omogućiti direktno zalaganje za palestinsko pitanje, uključujući i uspostavu suverene države.

“Kao što smo to radili pedeset godina, tako ćemo se i dalje snažno zalagati za ove ciljeve. Sada ćemo to učiniti direktno, licem u lice, osnaženi mnogo jačim motivima“, istakao je Al-Otaiba.

Komentarisao je i planove Izraela da pripoji dijelove Zapadne obale.

“Izraelski čelnici su pokrenuli razgovore o normalizaciji odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim arapskim državama. Stoga, izraelski planovi o aneksiji i razgovori o normalizaciji su u kontradikciji“, naglasio je Al-Otaiba te dodao:

“Radujemo se što ćemo poželjeti dobrodošlicu Izraelcima i još stotinu drugih koji posjete World Expo u Dubaiju sljedećeg oktobra”, kazao je ambasador u tekstu pod naslovom “Shalom, salaam i dobrodošli”.

Prošle sedmice su Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael saopćili da su postigli dogovor o normalizaciji bilateralnih odnosa. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump je lično saopćio da su Emirati i Izrael postigli sporazum da u potpunosti normaliziraju bilateralne odnose. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da je to historijski uspjeh.

Ujedinjeni Arapski Emirati su tako postali treća arapska zemlja koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.).

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela predstavlja veliku izdaju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh