Svijet

Ruska vakcina je ispitana na samo 38 ljudi, kako znati koliko je efikasna

Vakcina protiv koronavirusa je posao stoljeća, ali uprkos tome s njom se ne smije žuriti, jer se sigurna i efikasna vakcina ne može napraviti za nekoliko mjeseci.

Vakcina - N1

Paralelno, mora se krajnje ozbiljno raditi i na pronalaženju lijeka za oboljele od koronavirusa. Uvjeren sam da bi to mogao biti “obični” i jeftini D vitamin koji bi u protokolu liječenja covid pacijenata trebalo koristiti u maksimalnim dozama, a nemam pouzdanih informacija da li se i koliko to čini, kaže Borislav Kamenov, dugogodišnji imunolog, profesor niškog Medicinskog fakulteta u penziji i bivši direktor Kliničkog centra Niš, prenosi beogradski Danas.

“Kako se može govoriti o efikasnosti, a posebno sigurnosti ruske vakcine, o kojoj se ovih dana puno govori, nakon njenog ispitivanja na svega 38 ljudi? Svi mi smo genetski različiti, ne postoje dva ista čovjeka, svi reagujemo individualno, upravo zato se efikasnost i sigurnost vakcina i provjerava na većem broju ljudi. Da smo isti, bilo bi dovoljno i ispitivanje na tri čovjeka”, smatra ugledni ljekar.

Navodi i kako je potrebna velika obazrivost, a ugled bilo koje vakcine, pa i vakcine protiv Covid-19 ne smije se narušiti jer se nekome žuri.

“Znamo da bi svako želio da bude prvi, ali i da uz veliki novac mogu da idu i velike laži. Znamo, također, i da su za izradu efikasne i sigurne vakcine potrebne godine, a da i tada mogu da se dogode greške. Recimo, živa vakcina protiv poliomijelitisa zamijenjena je mrtvom vakcinom poslije 20-ak godina primjene”, kaže Kamenov.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh