Svijet

Izraelski borbeni avioni prvi put u historiji sletjeli u Njemačku

Šest izraelskih aviona F-16 sudjelovat će u zračnim vježbama dvije zemlje tokom naredne dvije sedmice.

Borbeni avioni Izraelskih zračnih snaga u ponedjeljak su prvi put u hisotriji sletjeli u Njemačku, uoči godišnjice masakra izraelskih sportaša na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine i zajedničke njemačko-izraelske vojne vježbe.

“Šest aviona F-16 sudjelovat će u vježbama BlueWings2020 i MAGDAY tokom naredne dvije sedmice”, objavile su na Twitteru njemačke zračne snage, prenosi Hina.

Njemački i izraelski avioni letjet će u utorak iznad aviobaze Fuerstenfeldbruck, gdje su 1972. godine pripadnici palestinske organizacije “Crni septembar” ubili devet izraelskih sportaša, učesnika OI u Minhenu.

Prelet iznad logora Dachau
Pripadnici “Crnog septembar” su ukupno ubili 11 izraelskih sportaša.

“Avioni u povratku prolaze iznad dijela područja Dachaua. Nakon toga će njemačko-izraelska delegacija položiti vijenac u memorijalnom centru koncentracionog logora te će komemorirati žrtve holokausta i tiranije nacionalsocijalizma”, objavila je prošle sedmice njemačka avijacija.

Više od 200.000 ljudi bilo je zatvoreno u logoru Dachau, blizu Minhena, tokom Drugog svjetskog rata, a 41.500 zatvorenika ubijeno je, navodi se na mrežnoj stranici memorijalnog centra.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh