Svijet

Biden: Uvedimo obvezu nošenja maski tokom svakog boravka izvan kuće

DEMOKRATSKI kandidat na američkim predsjedničkim izborima Joe Biden pozvao je na uvođenje obaveze nošenja maski na nacionalnoj razini u Sjedinjenim Državama radi suzbijanja širenja zaraze koronavirusom

Joe Biden - Screenshot

“Svaki Amerikanac trebao bi tijekom najmanje sljedeća tri mjeseca obavezno nositi masku prilikom svakog boravka izvan kuće”, izjavio je Biden na konferenciji za novinare. “Uvedimo obavezu na nacionalnoj razini koja bi odmah stupila na snagu i spasit ćemo živote”, ustvrdio je.

Bivši američki potpredsjednik kazao je da bi ta mjera mogla spasiti preko 40 tisuća ljudskih života tijekom sljedeća tri mjeseca te naglasio da je od covida-19 do sada u SAD-u umrlo više od 165 hiljada ljudi.

“Nije moralo biti tako”, ustvrdio je Biden dodavši kako je, da je predsjednik Donald Trump ranije reagirao, broj žrtava mogao biti daleko manji.

Biden je govorio prilikom svojeg drugog javnog istupa s novoimenovanom potpredsjedničkom kandidatkinjom Kamalom Harris, a nakon kratkog brifinga sa zdravstvenim stručnjacima o situaciji s koronavirusom.

Harris je iznijela plan suzbijanja pandemije njihove administracije ako pobijede na izborima, koji uključuje uspostavu odbora za testiranje koji bi distribuirao milijune pribora za testiranje te razvoj posebne jedinice zdravstvenih radnika koji bi se bavili praćenjem kontakata.

Predsjednik Donald Trump je njihov prijedlog odbacio kao “igranje politike s virusom” i dao slabu potporu nošenju maski, protivno općem konsenzusu zdravstvenih stručnjaka. Trump se dugo opirao nošenju maske. Iako je nedavno ustvrdio da on “vjeruje u maske”, odluku o tome bi li nošenje maski trebalo biti obavezno prepustio je vlastima saveznih država.

Harris je također kazala da se demokrati zalažu za jednaku dostupnost cjepiva za sve američke građane kroz plan ulaganja 25 milijardi dolara u proizvodnju i distribuciju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh