Svijet

Historijski iskorak Izraela i UAE: Evo šta su dogovorili

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su historijski dogovor prema kojem je Izrael pristao da prekine svojatanje područja na Zapadnoj Obali koja je planirao anektirati.

Mohammed Bin Zayed , Donald Trump, Netenjahu - Jerusalem Post

Ovu informaciju danas je na Twitteru objavio i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump koji je pomogao da se ovaj sporazum potpiše.

To je prvi sporazum te vrste potpisan od onoga iz 1994. godine između Izraela i Jordana, a konačno bi trebao dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa ove dvije zemlje.

Kako je Trump rekao, a prenose brojni svjetski mediji, ovo je historijski iskorak.

“Naša dva velika prijatelja postigla su historijski mirovni sporazum – Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati. Svi su govorili da je nemoguće. Poslije 49 godina Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati će u potpunosti normalizovati diplomatske odnose. Uspostavit će diplomatska predstavništva i otpočeti prekograničnu saradnju”, rekao je Trump.

Američki predsjednik istakao je da je riječ o značajnom koraku koji će doprinijeti izgradnji mirnijeg, sigurnijeg i razvijenijeg Bliskog istoka.

“Sada kada je led probijen očekujem da će više arapskih i muslimanskih država slijediti primjer Ujedinjenih Arapskih Emirata i normalizovati odnose sa Izraelom”, naveo je Trump.

Prema navodima medija, sporazum predviđa i da se muslimanima omogući veći pristup džamiji Al-Aksa u Starom gradu Jerusalimu, kao i da lete iz Abu Dabija u Tel Aviv, a sa druge strane UAE i Izrael će proširiti i ubrzati saradnju u pogledu liječenja i razvoja vakcine protiv koronavirusa.

U zajedničkom saopćenju Sjedinjenih Država, UAE-a i Izraela navedeno je da će se delegacije sastati u predstojesigurnosti, telekomunikacijama, energetici, turizmu i drugim oblastima i zdravstvenoj zaštiti. Dvije države sarađivat će i u suzbijanju pandemije koronavirusa.

Dogovor je uslijedio u četvrtak nakon telefonske sjednice kojoj su prisustvovali predsjednik SAD Donald Trump, premijer Izraela Benjamin Netanyahu i princ Abu Dhabija šeik Mohammed Bin Zayed.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh