Svijet

Kinezi otkrili koronavirus na smrznutim pilećim krilcima iz Brazila

Uzorak smrznutih pilećih krila uvezenih iz Brazila bio je pozitivan na novi koronavirus u južnokineskom gradu Shenzenu, objavile su kineske vlasti.

Piletina - Nezavisne.com

Radi se o posljednjem u nizu izvještaja o kontaminiranim uvoznim prehrambenim proizvodima.

Koronavirus je otkriven jučer na površinskom uzorku uzetom s pošiljke pilećih krila tokom kontrole uvezene smrznute hrane u okrugu Longgang u Shenzenu, stoji u izjavi općinskih vlasti.

Dužnosnici nisu naveli brend o kojem se radi, piše CNN.

Vijesti o kontaminiranim pilećim krilima stigla je samo dan nakon što je koronavirus pronađen na ambalaži škampa uvezenih iz Ekvadora, još jedne južnoameričke zemlje, u restoranu u istočnoj kineskoj provinciji Anhuiju tokom rutinske kontrole, javlja kineska državna televizija CCTV.

Od jula bilo je sedam slučajeva virusa na ambalaži uvezenih proizvoda od morskih plodova širom zemlje, od provincije Shandong na istočnoj obali do okruga Chongqinga na zapadu, javljaju državni mediji.

Ovi incidenti potaknuli su zabrinutost oko sigurnosti uvezene hrane, nastavlja CNN.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naglasile su da je mogućnost zaraze kroz hranu vrlo mala.

Iz WHO-a su istakli da je “malo vjerovatno da se osoba može zaraziti COVID-19 iz hrane ili ambalaže”.

Prema CDC-u, rizik od infekcije virusom iz prehrambenih proizvoda, ambalaže ili vrećica vrlo je nizak.

Obje organizacije ističu da se koronavirus širi uglavnom sa osobe na osobu dok neko kašlje, kiše ili govori.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh