Svijet

Donald Trump: Uskoro proizvodimo 100 miliona doza cjepiva

Nakon što je Rusija odobrila prvo koronsko cjepivo širom svijeta, američki predsjednik Donald Trump obećao je američkom narodu brz napredak.

Donald Trump - Twitter

– Na dobrom smo putu da brzo proizvedemo 100 miliona doza čim se odobri cjepivo, a ubrzo nakon toga i do 500 miliona, rekao je Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući u utorak.
Nekoliko obećavajućih supstanci je u završnoj fazi ispitivanja i uskoro će biti odobrene. – Vojska je spremna isporučiti Amerikancima cjepivo nakon što se u potpunosti odobri.

Za razvijanje nove vakcine obično je potrebno nekoliko godina. Međutim, Trump se nada puno bržem iskoraku s obzirom na ogromnu količinu napora i sredstava koja su trenutno posvećena istraživanju cjepiva.
Vladini zdravstveni stručnjaci poput poznatog imunologa Anthonyja Faucija, s oprezom su optimistični da bi moglo postojati efikasno i sigurno cjepivo protiv koronavirusa do kraja godine.

Trump u utorak nije izdvojio određenu kompaniju, ali činilo se da misli na sporazum s američkom biotehničkom firmom Moderna.
Kako je Pentagon najavio, američka vlada dogovorila se s kompanijom o proizvodnji i isporuci 100 miliona doza svog vrlo obećavajućeg kandidata za cjepivo paralelno s njegovim testiranjem. Cilj izručenja Amerikancima do kraja godine mogao bi se tako ostvariti. Na raspolaganju je budžet od 1,5 milijardi dolara.

Vakcina zasnovana na genu Modernas trenutno se nalazi u vrućoj fazi testiranja u SAD-u: krajem jula, klinička studija III faze sa 30 000 ispitanika započela je provjeru da li cjepivo zaista štiti od infekcije.

Prema WHO, samo se nekoliko drugih aktivnih sastojaka istražuje u slično naprednom stadiju.

U utrci za lijek protiv Sars-CoV-2, Rusija je u utorak postala prva zemlja na svijetu koja je odobrila cjepivo. – Ono je efikasno i stvara trajni imunitet, izjavio je šef Kremlja Vladimir Putin na državnoj televiziji.
Svojim nazivom “Sputnik V” trebala bi čuvati spomen na prvi satelit u svemiru koji je Sovjetski Savez 1957 lansirao izvan SAD-a. Ali još uvijek se čekaju važni testovi – niti se efikasnost niti nuspojave trenutno ne mogu procijeniti na dobro utemeljen način. Stručnjaci su vrlo skeptični.

Dionica Moderne na NASDAQ-u porasla je 9,47 posto, na 75,50 dolara, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh