Svijet

Irak: Novinarka, njena porodica i mačka zajedno pobijedili COVID-19

Napominjući da su se početkom jula virusom zarazili ona, njena majka i sestra, a potom je simptome koronavirusa počekla pokazivati i mačka Klu.

Novinarka Nyan Muhammed i njena mačka Klu iz grada Sulaymaniyah u Iraku zajedno su pobijedili koronavirus, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova novinarka je u razgovoru s novinarom AA ispričala kako su se ona, njena majka, sestra i njena mačka uspjeli izliječiti od COVID-19.

Napominjući da su se početkom jula virusom zarazili ona, njena majka i sestra, a potom je simptome koronavirusa počela pokazivati i mačka Klu.

“Majka, sestra i ja smo bili pozitivni na testiranju. Kada smo se razbolili, Klu nismo mogli držati daleko od nas. U početku smo mislili da kućni ljubimci ne mogu oboliti od COVID-19 i da se ne mogu zaraziti. Mačku uvijek hranim vlastitim rukama i kada nije tako ona ništa neće da jede. Njen krevet je odmah do mene i nikada ne može da bude daleko od mene. Bila je blizu mene sve dok sam bila bolesna”, ispričala je ova iračka novinarka.

Nakon što su saznali da su pozitivni na virus, cijela porodica je ostala u karantini i nisu izlazili van kuće, a cijelo vrijeme s njima je bila i mačka Klu.

Istakla je kako živi u istoj prostoriji s mačkom, a jedne večeri je vidjela da se njen ljubimac osjeća loše i da se ne želi igrati kao ranije, ali je pomislila da je tužna zbog njene bolesti i da se zbog toga tako ponaša.

– Kod mačke primijetila simptome koronavirusa –

Ipak, kasnije je i kod mačke primijetila sve simptome koronavirusa, dodajući da je Klu u jednom momentu otežano disala.

“Nos mačke je počeo da se crveni nakon samo dva dana. Nije više htjela ništa da jede. Veterinar joj je propisao nekoliko lijekova, ali ni oni nisu pomogli. Mačka je imala temperaturu iznad 40 stepeni, imala je poteškoća s disanjem i osjećala se malaksalo. Nisam je mogla gledati takvu te sam je opet odvela veterinaru iako sam i sama bila bolesna. Nakon detaljnog pregleda pojavila se sumnja da je i ona oboljela od COVID-19. Nažalost, potpuna dijagnoza nije se mogla odrediti jer nije postojao test za kućne ljubimce”, dodala je.

Istakla je da je potom i mački davala neke od lijekova koje su doktori njoj propisali.

“Veterinar je i za moju mačku propisao suplemente vitamina koje je i meni propisao radi povećanja otpornosti organizma u borbi protiv COVID-19. Veterinar je kazao da liječenje antipireticima može trajati samo sedam dana te da neće moći produžiti upotrebu lijekova nakon toga. U suprotnom, jetra mačke mogla bi biti oštećena. Zato sam koristila metodu stavljanja obloga od mlake vode kako bih joj smanjila temperaturu”, rekla je Muhammed.

– Tokom liječenja jedna drugoj bili velika podrška –

Dodala je da su tokom liječenja od virusa jedna drugoj bili velika podrška da pobijede bolest.

“Jedna drugoj smo zaista davali snagu i motivaciju. Tokom tog perioda još više sam se vezala za svoju mačku. Nisam se nikako odvajala od nje”, kazala je Muhammed, napominjući kako je Klu vrlo mirna i emotivna mačka.

“Na kraju smo se svi uspješno oporavili, uključujući i našu mačku. Povezanost između nas je nakon ovog iskustva postala još snažnija”, ispričala je iračka novinarka, dodajući da se sada svi osjećaju dobro i zdravo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh