Svijet

U Parizu od danas obavezno nošenje maski i na otvorenom, evo i detalja

Parižani i turisti moraju nositi maske za lice i na otvorenom, nakon što su vlasti u francuskoj prijestolnici (populacija 2,1 million) uvele nove mjere kako bi suzbile porast broja slučajeva koronavirusa.

Pariz - telegram.hr

Maske za liceod danas su obavezne za one koji imaju 11 i više godina i to u zonama gdje je izrazita gužva.

To uključuje obale rijeke Sene, tržnice na otvorenom i više od 100 ulica u glavnom gradu Francuske, prenosi Daily Mail.

Ali turistička mjesta, uključujući Eiffelov toranj, Triomfenovu arku i bulevar Champs-Elysees nisu bila navedena.

Odluka je bila očekivana nakon službenog zahtjeva gradonačelnice Anne Hidalgo.

Vlasti su u saopćenju u subotu navele da je stopa pozitivnih testova na koronavirusu bila 2,4 posto na širem području Pariza, u usporedbi s nacionalnim prosjekom od 1,6 posto, prenosi “Radiosarajevo“.

Nošenje maski od ranjie je obavezno zatvorenim javnim prostorima, poput prodavnica i banaka.

Pariz se pridružuje sve većoj listi gradova koji naređuju ljudima da nose maske u prometnim zonama na otvorenom, uključujući Toulouse, Lille i Biarritz.

Oni koji prekrše naredbu suočavaju se s novčanom kaznom od 135 eura, s tim da se kazna podiže na šest mjeseci zatvora za svakoga ko je prekrši više od tri puta u mjesecu.

Pariška uredba važit će mjesec dana.

Inače, Francuska je u petak izvijestila o zapanjujućih 2.288 novih slučajeva koronavirusa, što je označilo novi maksimum.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh