Svijet

Nakon razorne eksplozije: Pomoć Evropske unije Libanu od 33 miliona eura

Sve političke snage moraju biti ujedinjene u ovim teškim vremenima. EU će stajati uz Liban, kazala je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije (EK)

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije (EK), rekla je da će u prvoj etapi, Libanu biti upućena pomoć od 33 miliona eura, prenosi Anadolu Agency (AA).

Von der Leyen je nakon velike eksplozije u utorak, telefonom razgovarala sa libanskim premijerom Hassanom Diyabom.

Podsjetivši da je EU već poslala 100 dobro obučenih vatrogasaca, specijalnih pasa i potrepština za aktivnosti potrage i spašavanja, Von der Leyen je podsjetila da su također aktivirali Kopernikov sistem satelitskog mapiranja.

Kako je kazala, u prvoj etapi će pomoći sa 33 miliona eura za hitne potrebe nakon eksplozije velikih razmjera.

Von der Leyen je također navela da su spremni doprinijeti obnovi libanskog glavnog grada. Istakla je i da je politička stabilnost Libana također od velikog značaja.

“Sve političke snage moraju biti ujedinjene u ovim teškim vremenima. EU će stajati uz Liban”, poručila je Von der Leyen.

U eksploziji koja je u utorak odjeknula u luci Bejrut poginulo je 135 osoba, a oko 5.000 je povrijeđeno. Predsjednik Libana Michel Aoun izjavio je da je amonijak-nitrat uzrok eksplozije koja je izazvala ogromnu materijalnu štetu, a eksplozija se čula u mnogim dijelovima grada.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh