Svijet

Bill Gates: COVID-19 je strašan, ali bi ovo moglo biti strašnije…

Globalna kriza šokirala je svijet. Izaziva tragičan broj smrtnih slučajeva, ljudi se plaše napustiti dom i dovodi do ekonomskih teškoća kakve nisu bile viđene u mnogim generacijama. Učinci su vidljivi na cijeloj planeti. Očito, govorim o COVID-u, navodi se u kolumni koju je danas, na svojoj stranici objavio Bill Gates.

Bill Gates - Twitter

“No, za nekoliko desetljeća ovaj će se opis poklopiti s još jednom globalnom krizom: klimatskim promjenama. Koliko god bila strašna ova pandemija, klimatske promjene bi mogle biti i gore”, piše Gates, i dodaje:

“Shvaćam da je trenutno teško razmišljati o problemu poput klimatskih promjena. Kad nas pogodi katastrofa, ljudska je priroda brinuti se samo za zadovoljavanje najnužnijih potreba, posebno kad je katastrofa loša kao COVID-19. Ali, iako da se dramatično veće temperature nekad u budućnosti čine dalekim problemom, to ih ne čini manjim – jedini način da se izbjegnu najgori mogući klimatski ishodi su ubrzati naše napore sada. Čak i dok svijet djeluje na zaustavljanju novog koronavirusa i počinje se oporavljati od njega, također moramo djelovati kako bismo izbjegli klimatsku katastrofu izgradnjom i primjenom inovacija koje će nam omogućiti da eliminiramo emisiju stakleničkih plinova.

Gates je u svojoj kolumni detaljno obrazložio zbog čega daje ovako sumornu projekciju, ističući kako smo zbog COVID-a smanjili emisiju staklenih plinova za osam posto, ali:

“Razmislite što je bilo potrebno da bismo postigli ovo smanjenje. Umrlo je više od 600.000 ljudi, a deseci miliona su bez posla. Ovog aprila promet automobilom bio je upola manji nego što je bio u aprila 2019. Mjesecima se zračni promet gotovo zaustavio. No, najblaže rečeno, ovo nije situacija koju bi iko želio nastaviti i smanjenja se postižu po, doslovno, najvećim mogućim troškovima.”

Da biste razumjeli vrstu štete koju će klimatske promjene nanijeti, napisao je, “pogledajte tragediju COVID-19 i proširite tu bol na mnogo duže razdoblje.”

“Gubitak života i ekonomska bijeda uzrokovana ovom pandemijom jednaki su onome što će se redovito događati ako ne eliminiramo svjetske emisije ugljika”, zaključio je, prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh