Svijet

Centar za migrante postao najveće žarište korone u Italiji

Najveće žarište infekcije virusa korona u Italiji je u trenutno gradu Trevizo, na sjeveru zemlje, gdje je u centru “Serena” za smještaj migranata, u kojem boravi 300 osoba, gotovo polovina zaražena.

Migranti - AFP

Pozitivni su nakon testiranja ne samo migranti, vec i dio osoblja koje radi sa njima.

“Za sve su krivi migranti” je preovlađujući ton u većini italijanskih medija, a u istom tonu govorio je i na konferenciji za medije predsjednik regije Veneto Luke Zaja.

On je centar za migrante, bivšu vojnu kasarnu “Serena”, “označio kao crvenu zonu iz koje niko ne smije ni izaći ni ući sve dok postoji rizik od širenja zaraze”.

Ali, osim činjenice da je polovina štićenika centra zaražena, punu istinu je prenio samo dnevni list “Il Manifesto”.

Zaraza je “ušla” spolja i raširila se među migrante, piše list i podsjeća da se jedan od zaposlenih u Centru, Italijan, u junu vratio iz Pakistana a da ga vlasti nisu podvrgle ni kontroli ni obaveznom karantinu, prenose “Nezavisne“.

Uz to, zaposleni Italijan, čak i kada je imao prve simptome zaraze nastavio je da radi u menzi Centra, krio je to i pokušao da se liječi sam, iz straha da ne bi izgubio posao.

Tek kada je završio u bolnici vlasti su uradile testiranje, pa su prvo otkrili još troje pozitivnih na kovid-19, a zatim i ostalih 130.

I ne samo to, “Il Manifesto” podsjeća da su migranti iz Centra “Serena” još u junu protestovali iz straha da bi mogli biti zaraženi jer svi spavaju u prenatrpanim vojničkim spavaonicama.

Protestovali su i humanitarni radnici koji su tražili da se iz centra migrante rasporede u manje prostore, ali je lokalni gradonačelnik Mario Konte, član desničarske partije “Liga” ignorisao njihove zahtjeve.

“Migranti nisu izvor zaraze, oni su žrtve politike bivšeg ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija koji je, dok je bio u vladi, donio zakon o bezbjednosti prema kojem se migranti zatvaraju u prihvatne centre koji po mnogo čemu, između ostalog i po tretmanu osoba, podsjećaju na zatvore”, kaze Monika Tijengo, volonterka lokalne nevladine organizacije ADL Trevizo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh