Svijet

Gotova vakcina protiv koronavirusa: Ljekari i prosvjetari će biti prvi cijepljeni

Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško izjavio je da su završena klinička ispitivanja vakcine protiv koronavirusa koju je razvio ruski Istraživački institut Gamaleja.

Ruska vakcina - B92.net

“Klinička ispitivanja vakcine su završena i sada se pripremaju dokumenti za postupak registracije”, kazao je Murashko novinarima.

Istakao je da će nakon registracije vakcine prvo biti cijepljeni zdravstveni i prosvjetni radnici te da će ova grupa potom biti pod ljekarskim nadzorom.

Dodao je da Ministarstvo zdravlja Rusije od oktobra planira provesti masovniju vakcinaciju.

Muraško je kazao da je i vakcina na kojoj radi Institut za virologiju Vektor u fazi kliničkog ispitivanja, napominjući da očekuju prijavu za testiranje još dvije moguće vakcine na dobrovoljcima u naredna dva mjeseca.

Da bi ova vakcina bila u široj upotrebi, potrebno je da prethodno bude testirana na ljudima u tri faze. U prvoj fazi kliničkih ispitivanja, na manjem broju zdravih dobrovoljaca ispituje da li je vakcina sigurna i prate se moguće nuspojave.

U drugoj fazi, efikasnost vakcine čija je pouzdanost već potvrđena testira se na više od 100 osoba. U trećoj i posljednjoj fazi isti se postupak ponavlja s nekoliko hiljada osoba. Cijeli proces može trajati mjesecima pa čak i godinama.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od 28. jula, 25 kandidata za cjepivo protiv COVID-19 nalazi se u fazi pretkliničkog razvoja, a 139 kandidata za cjepivo u fazi je kliničkog ispitivanja, prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh