Svijet

Posle tri mirna mjeseca, u Kini se događa STVAR KOJA JE SVE UPLAŠILA: Gradovi se ubrzano ZTVARAJU ZBOG OVOGA

Kina bilježi najveći skok novozaraženih u poslednja tri mjeseca, a slučajevi potiču iz regiona Sinkjang.

Koronavirus - AFP

Vlasti su saopštile da imaju 101 novi slučaj u cijeloj zemlji, od čega 89 njih potiče iz Sinkjanga, zbog čega raste strah da Kini sledi drugi talas nakon što su obuzdali inicijalnu epidemiju.

Ova kineska regija već je pokrenula masovna testiranja i uvela karantin. Sinkjang je mahon naseljen Ujgurima, a nedavno se svijetom pronijela vijest da je milion Ujgura u logorima za “prevaspitavanje”, što je Peking negirao.

Međutim, u javnost je između ostalog procurio i interni dokument kineskog državnog aparata gde se vide razlozi za privođenje Ujgura u logore – između ostalog, zbog nošenja marama i brada, odlazaka na hodočašće ili u inostranstvo, zbog posedovanja vjerskih knjiga ili zato što imaju previše djece. Već mjesecima unazad su pojedinci govorili da je “pitanje trenutka” kada će epidemija buknuti u ovim logorima i upozoravali na posljedice.

Od prošle nedelje su se kineske vlasti fokusirale i na fabriku za pakovanje morske hrane u Daljenu u pokrajini Ljaoning, gde se veruje da su zaraženi radnici kontaminirali pakete hrane.

Vlasti su u ovoj pokrajini zatvorile javna mesta poput biblioteka, barova, muzeja, teretana, restorana, spa centara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh