Svijet

Rusi žele prvi doći do vakcine protiv koronavirusa, tvrde da će se to desiti vrlo brzo

Cilj Rusije je da bude prva zemlja koja je odobrila korištenje vakcine protiv koronavirusa. Najavljuju da će se to desiti do 10. augusta.

Ruska vakcina - B92.net

“To bi trebalo da bude trenutak kao kada je lansiran Sputnjik”, poručio je ruski zvaničnik Kiril Dmitrijev. Moskovski Institut Gamaleja već za 10. august planira registrovati prvu vakcinu protiv koronavirusa, objavio je CNN.

Ali, mnogo je nepoznanica. Rusija nije objavila nikakve naučne podatke o vakcini. Mnogi su zabrinuti zbog nepoznanice o tome koliko je vakcina sigurna i efikasna.

Pretpostavlja se da je navedene rokove postavila vlast koja time želi promovirati Rusiju kao naučnu silu. Isto to je radio i bivši Sovjetski Savez.

U međuvremenu broj zaraženih koronavirusom u ovoj zemlji raste. Zaraženo je 800.000 ljudi od početka pandemije.

Navodno se ruske vakcine još u testnoj fazi. U drugoj fazi su testirane na vojnicima. U cilju da vakcina dobije povjerenje javnosti, šef istraživačkog tima za njen razvoj Aleksander Ginsburg ju je sam sebi ubrizgao.

Pojedini tvrde da su ruski hakeri uspjeli doći do osjetljivih podataka o istraživanju razvoja vakcine u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Velikoj Britaniji. Ranije su američke farmaceutske kompanije Moderna i Pfizer saopćile da su u trećoj, odlučujućoj fazi testiranja cjepiva protiv koronavirusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh