Svijet

Korona i dalje ubija: Kakvo je trenutno stanje u Španiji i Italiji

U Španiji je u protekla 24 sata registrovano 905 novooboljelih od COVID-19, podaci su Ministarstva zdravstva, prenosi Anadolu Agency (AA).

Italija, koronavirus - Bljesak.info

I pored dodatnih mjera, poduzetih u cijeloj zemlji, nastavlja rasti broj novozaraženih koronavirusom.

Aragon, na sjeveroistoku zemlje, i dalje je najpogođenija regija sa 357 novih slučajeva u posljednja 24 sata.

Prema posljednjim podacima, u Madridu je u protekla 24 sata registrovano 147 novih slučajeva zaraze, Kataloniji 126 i Baskija 99.

U posljednjih sedam dana preminulo je šest osoba, kod kojih je ranije utvrđena nova vrsta koronavirusa, čime je ukupan broj povećan na 28.435.

Velika Britanija, Francuska, Belgija, a kasnije i Njemačka, zbog povećanja broja slučajeva zaraženih koronavirusom, svojim građanima ne preporučuju putovanje u Španiju.

Regionalna Vlada u Madridu ranije je donijela odluku da je nošenje maski za lice obavezno u svim javnim prostorima i ograničila broj koliko se ljudi može okupiti na jednom mjestu, a sve u cilju zaustavljanja nove epidemije koronavirusa.

Isabel Diaz Ayuso, predsjednica Vlade regije Madrid objavila je u utorak da na privatnim okupljanjima ne može biti više od deset ljudi. Također, ugostiteljski objekti moraju biti zatvoreni najkasnije u jedan sat ujutru, što je mnogo ranije nego inače u ljetnjem periodu u Španiji. Uz to, gosti ugostiteljskih objekata će morati dati svoje identifikacione podatke kako bi ušli.

USPORAVA SE PORAST NOVOZARAŽENIH U ITALIJI

U Italiji je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze novim tipom koroanvirusa umrlo 11 osoba, odnosno ukupno 35.123.

Ministarstvo zdravstva saopštilo je posljednje podatke u vezi s epidemiološkom situacijom u zemlji u kojoj je zaraza prisutna pet mjeseci.

Broj zaraženih dosegao je 246.488, a u posljednja 24 sata potvrđen je 181 novi slučaj.

Trenutno je broj aktivnih slučajeva, uključujući i novozaražene, povećan na 12.609. Broj oporavljenih veći je za 163 i iznosi 198.756.

U posljednja 24 sata umrlo je 11 osoba, odnosno ukupno 35.123. U Italiji je dosad na prisustvo koronavirusa obavljeno 6.634.293 testiranja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh