Svijet

Brojne evropske zemlje naredile karantin za turiste iz Španije gdje raste broj zaraženih – Krcate plaže jasno kažu zašto dolazi do skoka

Dok je Madrid reagovao saopštenjem da je Španija sigurna zemlja.

Španija - Zena.blic.rs

“Španija će uklonjena sa popisa zemalja za dolazak za koje nije propisan karantin i to zbog povećanog broja zaraženih korona virusom (kovid-19) poslednjih nekoliko dana”, saopštila je škotska vlada, prenosi “CNN”.

Mjera će nanijeti veliku štetu španskom turizmu, koji se trudi da spasi dio turističke sezone pošto je sektor pretrpio velike gubitke zbog mjera izolacije ranije ove godine.

“CNN” dodaje da će mjera teško pogoditi vazduhoplovne prevoznike i putničke agencije koje mukotrpno pokušavaju da opstanu, a nekoliko sati nakon odluke škotske vlade, odluku o karantinu najavila je i vlada Sjeverne Irske.

Kako je napomenula škotska vlada, odluku poput njene donijela je i vlada Velike Britanije pa se ona primjenjuje na putnike koji iz Španije dolaze u Sjevernu Irsku, Vels i Englesku kako bi se spriječilo širenje virusa. A brojnim engleskim turistima koji su odmarali španskoj obali imali su 24 sata da se vrate kući, kako bi izbjegli karantin.

Britansko ministarstvo zdravlja nije bilo dostupno za komentar, ali je zato reagovala španska vlada.

“Španija je sigurna zemlja sa lokalizovanim, izolovanim ii kontroliranim žarištima korona virusa”, objavila je portparola Ministarstva spoljnih poslova u Madridu.

Španija “poštuje odluke ujedinjenog Kraljevstva” i u kontaktu je sa tamošnjim vlastima, istakla je.

Broj zaraženih korona virusom raste posljednjih sedmica u Španiji zbog čega je ovakve mjere preduzelo nekoliko evropskih zemalja. Norveška je u petak objavila da će nametnuti desetodnevni karantin za dolaske putnika iz Španije i ta jmera je na snazi od juče, a Francuska je savjetovala svoje državljane da ne putuju u špansku pokrajinu Kataloniju.

Napomene radi, Britanci čine velik udio u španskom turizmu. Prošlog ljeta je 83,7 miliona turista putovalo u Španiju, od čega je 18,08 miliona bilo Britanaca.

Španska ministarka spoljnih poslova Aranča Gonzalez Leja potvrdila je za “CNN” da je sigurnost ulaska u Španiju na visokom nivou.

U Španiji je trenutno 319,501 osoba zaražena kovidom, a zabilježena su 28,432 smrtna slučaja. U Škotskoj su prema podacima od 24. jula registrovana 27 slučajeva korona virusa, nijedna osoba nije umrla, dvije osobe su noć prije objave podataka primljene na intenzivnu njegu, 270 ljudi nalazi se na bolničkom liječenju, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh