Svijet

Jair Bolsonaro još pozitivan na koronavirus

Brazilska vlada saopštila je u srijedu da je predsjednik države Jair Bolsonaro još pozitivan na koronavirus nakon prvobitne objave pozitivnog testa 7. jula.

Jair Bolsonaro - Twitter

Jučerašnji pozitivni test uslijedio je nakon ponovne provjere 15. jula. Vlada navodi da je on još dobrog zdravstvenog stanja, prenosi “Fena”.

Svjestska zdravstvena organizacija tvrdi da je prosječno vrijeme od dobijanja zaraze do kliničkog oporavka otprilike dvije sedmice.

Vlada je saopštila da će Bolsonaro nastaviti da komunicira putem videokonferencija umjesto direktnih susreta. On je morao otkazati posjetu sjeveroistoku Brazila. Četvero članova Bolsonarove vlade ima dijagnosticiran koronavirus.

Bolsonaro je u više navrata odbacivao težinu te bolesti kao ‘slabije prehlade’ i često se sastajao s masama ne noseći masku. On liječi svoju bolest COVID-19 antimalarijskim lijekom hidroksihlorokvinom, iako nije dokazano da je efikasan protiv virusa i da može biti opasan za neke ljude.

Brazilska vlada saopštila je da je ta zemlja zabilježila više od dva miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa i više od 81.000 preminulih. To je druga cifra, odmah iza Sjedinjenih Država u obje kategorije, sudeći po statistici univerziteta Johns Hopkins, prenosi AP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh