Svijet

Johnson i Pompeo opredijeljeni za pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini

Johnson i Pompeo su ponovo iskazali svoju opredijeljenost pregovorima o snažnom sporazumu o slobodnoj trgovini “koji bi bio u interesu ekonomija dviju država”

Britanski premijer Boris Johnson i američki državni sekretar Mike Pompeo sastali su se u Londonu kako bi razgovarali o brojnim važnim pitanjima od zajedničkog interesa, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako se navodi u saopćenju britanske vlade, dvojica zvaničnika razgovarali su o postupcima Kine u Hong Kongu i autonomnoj regiji Xinjiang u kojoj žive ujgurski muslimani.

Razgovarano je također o situaciji u Iranu, mirovnom procesu na Bliskom istoku, sporazumu o slobodnoj trgovini te o pitanju 5G telekomunikacijske mreže.

Dvojica zvaničnika su također naglasili značaj zajedničke saradnje pet zemalja, SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda, na razvoju tehnologija budućnosti.

Osim toga, Johnson i Pompeo su ponovo iskazali svoju opredijeljenost pregovorima o snažnom sporazumu o slobodnoj trgovini “koji bi bio u interesu ekonomija dviju država”.

Pompeo bi se trebao sastati i sa ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Dominicom Raabom nakon čega se očekuje konferencija za medije.

Velika Britanija je sredinom jula odstranila Huawei iz svoje 5G telekomunikacijske mreže, naredivši svim svojim mobilnim operaterima uklanjanje opreme kineskog tehno giganta iz britanske 5G mreže do 2027. godine. Operaterima poput BT (BTGOF) i Vodafone (VOD) naređeno je iz britanske vlade da uklone svu postojeću Huawei opremu iz svojih mreža.

Ministar tehnologije Oliver Dowden izjavio je tada da su američke sankcije prema Huaweiju, uvedene još prošle godine, značajno promijenile pogled britanskih vlasti na kinesku kompaniju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh