Svijet

Lideri EU postigli dogovor o budžetu

Nakon višednevnih pregovora, lideri su postigli dogovor o paketu pomoći oporavku usljed krize izazvane koronavirusom u iznosu od 750 milijardi eura.

Evropski lideri u utorak ujutru, nakon višednevnih pregovora u Briselu, postigli su historijski dogovor o višegodišnjem budžetu bloka i fondu od 750 milijardi eura za saniranje ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

”Veoma dug sastanak je doveo do dobrog zaključka”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj press konferenciji održanoj s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Dodala je kako su postigli dogovor nakon novog prijedloga Evropske komisije i Evropskog vijeća o paketu pomoći oporavku.

”Zadržan je ukupni obim od 750 milijardi eura. Grantovi će biti manji, 390 milijardi eura, a pozajmice će biti 360 milijardi eura“, pojasnila je Merkel.

Članice EU su bile podijeljene oko veličine i uslova fonda za oporavak.

Zemlja članice najteže pogođene pandemijom zalagale su se za solidarnost EU kako bi se ublažila ekonomska kriza, ali takozvana ”štedljiva četvorka“, grupa koju čine Austrija, Holandija, Švedska i Danska, insistirale su na budžetnoj disciplini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh