Svijet

Mapa: Nuklearni potencijali Irana

Oštećenu opremu nuklearnog postrojenja Natanz Iran planira zamijeniti naprednijom.

Iran - Aktuelno.me

Iranska organizacija za atomsku energiju priznala je da je požar koji se desio početkom jula na nuklearnom postrojenju Natanz izazvao znatnu štetu.

Zvaničnici Irana prethodno su pokušavali umanjiti značaj požar, nazivajući ga incidentom koji je pogodio “industrijski hangar”.

Ovo bi moglo usporiti razvoj naprednih centrifuga za obogaćivanje uranija u ovoj fabrici.

Centar nije radio u punom kapacitetu zbog ograničenja nametnutih međunarodnim nuklearnim sporazumom Irana i velikih sila iz 2015. godine.

Iran je počeo eksperimente s naprednim modelima centrifuga kada je SAD napustio taj sporazum prije dvije godine.

Oštećenu opremu postrojenja – Iran planira zamijeniti naprednijom.

Dvije godine do atomske bombe?
Nekoliko sedmica prije ovog, zvaničnici izraelskih odbrambenih snaga objavili su kako ne vjeruju da je Iran ubrzao rad na nuklearnom obogaćivanju u proteklim mjesecima, ali su procijenili, da bi za samo dvije godine mogli proizvesti nukelarno oružje.

Izraelski portal Walla, navodeći kao izvor neimenovanog visokog zvaničnika, pisao je da Izrael procjenjuje kako Iran nastavlja s obogaćivanjem urana na četiripostotnom nivou, istom kao u trenutku početka korona krize, prenosi AJB.

U izvještaju stoji i da je ministru odbrane Bennyju Gantzu predstavljena procjena da je Iranu potrebno samo šest mjeseci kako bi proizveo sve komponente atomske bombe, i dvije godine da sastavi takvu jednu bombu.

Ranije je šef mornarice iranske Revolucionarne garde saopštio kako je Iran je izgradio podzemne “raketne gradove” duž obale svoje obale te je upozorio da bi ti gradovi mogli biti “noćna mora za neprijatelje Irana”.

U mapi su prikazani su svi rudnici urana, centri za preradu, reaktori i istaživački centri u Iranu.
Izvor: NTI, Međunarodna za atomsku energiju, agencije


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh