Svijet

Predsjednik Irana dao kontroverznu izjavu: Koronom se zarazilo 25 miliona naših državljana

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je da je do sada čak 25 miliona Iranaca zaraženo koronavirusom, što je podatak koji se ne poklapa sa svjetski zvaničnim statistikama.

“Naša procjena je i daje oko 14.000 osoba umrlo, a njih 200.000 je završilo u bolnici”, rekao je Rohani.

Kako je dodao, još 35 miliona osoba je u opasnosti da se zarazi, prenosi Reuters. Ipak, zvanični iranski podaci koje potpisuje tamošnje ministarstvo zdravstva kažu kako je u državi evidentirano 269.000 zaraženih, prenosi “Klix“.

Ipak, Rohani se u izjavi koju je dao na nacionalnoj televiziji nije dotakao tog evidentnog problema.

S druge strane, njegov broj umrlih gotovo da se poklapa sa zvaničnim brojem koje izdaje ministarstvo, s obzirom na to da je broj umrlih s petkom bio 13.791.

Podsjetimo, Iran je jedna od najpogođenijih država svijeta kada je u pitanju pandemija koronavirusa, te jedna od zemalja koja je vrlo rano početkom 2020. registrovala nagli rast broja zaraženih.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh