Svijet

Trump: Nošenje maski je stvar izbora

U posljednjih nekoliko sedmica bolnice na Floridi su prepune

Donald Trump - Businessinsider

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) obećao je da neće narediti Amerikancima nošenje maski kako bi obuzdali širenje koronavirusa.

Njegov komentar uslijedio je nakon što je glavni stručnjak za zarazne bolesti u Sjedinjenim Američkim DržavamaAnthony Fauci pozvao državne i lokalne čelnike da pozivaju narod da nose maske.

– Nošenje maski za lice je veoma važno i svi bismo ih trebali koristiti- rekao je Fauci.

Većina guvernera u SAD-u naredila je nošenje maski na otvorenom.

Predsjednik Trump, koji se ranije opirao nošenju zaštitnih maski prvi ju je put nosio u javnosti prošle subote. No, govoreći za Fox News u petak, Trump je kazao da ljudi moraju imati slobodu izbora i da neće narediti da nose maske.

Ranije ove sedmice, američko tijelo za javno zdravstvo “Centers for Control and Prevention Disease” (CDC) objavilo je saopćenje u kojem poziva sve da nose maske.

-Nismo bespomoćni u borbi protiv koronavirusa. Maske za lice jedno su od najmoćnijih oružja koje moramo koristiti kako bismo usporili i zaustavili širenje virusa- kazao je direktor CDC-a Robert R Redfield.

Brojne američke države doživljavaju porast potvrđenih slučajeva koronavirusa. Stotine članova vojnog medicinskog osoblja raspoređene su u Teksasu i Kaliforniji kako bi pomogli u rješavanju novih slučajeva koronavirusa, a poslane su i hladnjače kako bi se pomoglo u spremanju preminulih pacijenata.

U posljednjih nekoliko sedmica bolnice na Floridi su prepune. Sve njihove jedinice za liječenje pacijenata su u punom kapacitetu i više ih ne mogu primiti. Drugi gradovi bore se sa nestašicom testova.

U međuvremenu, milioni djece neće se vraćati u školske klupe u novoj akademskoj godini.

Podsjećamo, Sjedinjene Amričke Države i dalje su u epicentru globalne pandemije. Trenutno je u ovoj zemlji 3,6 miliona zaraženih koronavirusom, a bitku s ovom bolešću izgubilo je više od 139.000 ljudi, što je najveća smrtnost u svijetu, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh