Svijet

Španija naredila odstrel skoro 100.000 kuna zbog pojave koronavirusa na farmi

Španske vlasti naložile su odstrel gotovo 100.000 kuna nakon što se pojavio koronavirus na farmi na kojoj se uzgajaju ove vrste radi proizvodnje krzna.

Kuna -hedonduo

Ministarstvo poljoprivrede, stočarstva i okoliša španske regije Aragon najavilo je da je naredilo ubistvo ukupno 92.700 kuna nakon što je kod sedam radnika na farmi potvrđena infekcija koronavirusa. Također je virus potvrđen i među životinjama, javlja CNN.

Kao mjeru predostrožnosti, nadležni su još 22. maja zatvorili farmu u Teruelu, u istočnoj Španiji, radi praćenja stanja. U međuvremenu su nasumično testirani radnici i životinje. Na početku su testovi pokazivali negativne rezultate, ali sada su zaraženi i radnici i životinje.

Prema testiranju od 7. jula, virus je potvrđen kod 78 od ukupno 90 testiranih kuna. Iz resornog ministarstva Španije kazali su kako ne mogu rapravljati o zaključcima da li se virus prenosi s čovjeka na životinju i obrnuto, te da sve kune na farmi moraju bili ubijene kao preventivna mjera.

Prema riječima uposlenika, kod životinja nije opaženo nenormalno ponašanje, niti je bilo smrtnih slučajeva.

Podsjetimo da su vlasti u Nizozemskoj prošlog mjeseca također naredile ubijanje 10.000 kuna zbog straha da su ove životinje prijenosnici koronavirusa i da bi mogle pokrenuti novi val epidemije. Ipak, naučnici nemaju nepobitan dokaz da koronavirus može preći s kuna na ljude.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh