Svijet

Treći val korone u Hong Kongu: Dozvoljeno okupljanje tek četiri osobe na jednom mjestu

Hong Kong je ponovo pooštrio epidemiološke mjere suzbijanja koronavirusa tako što je smanjio broj ljudi koji se mogu okupiti na jednom mjestu sa 50 na tek četiri osobe.

Koronavirus u Kini - Twitter

Kako raste broj infekcija COVID-19, popularni dine-in restorani u Hong Kongu mogu raditi od 6 ujutru do 17 sati, dok su kafići i barovi potpuno zatvoreni.

Stručnjaci za javno zdravstvo kažu da je treći val korone koji je pogodio Hong Kong najgori koji je zabilježen do sada, dok je situacija daleko ozbiljnija nego kada je epidemija prvi put pogodila svijet početkom godine.

“Ovo je početak neprekidnog lokalnog širenja zaraze koji još nismo vidjeli”, rekao je profesor Gabriel Leung, dekan Medicinske škole Univerziteta u Hong Kongu, navodi se u izvještaju South China Morning Post koji prenosi BBC.

Mikrobiolog Yuen Kwok-yung rekao je da je novi val infekcije pogodio Hong Kong dijelom zbog toga što su ublažene mjere prevencije.

“Bilo je za očekivati novo izbijanje epidemije u Hong Kongu. Kako se ublažavaju mjere prevencije širom svijeta, sigurno će se epidemija vraćati”, rekao je Kwok-yung.

U Hong Kongu su zabilježena 173 potvrđena slučaja Covida-19 u periodu od 5. do 11. jula, od kojih se virus kod 107 osoba prenosio lokalno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh