Svijet

Na Floridi izdano upozorenje zbog amebe koja “jede” mozak

Slučaj veoma rijetke amebe koja “jede” mozak potvrđen je na Floridi, saopćili su zvaničnici zdravstva u ovoj američkoj državi.

Ameba - Shutterstock

Ministarstvo zdravstva Floride (DOH) je potvrdilo da je jedna osoba u Hillsborough Countyju zaraženo jednoćelijskom amebom Naegleria fowleri koja uzrokuje infekciju mozga i koja je obično smrtonosna.

Ameba se obično nalazi u toploj svježoj vodi, a u tijelo ulazi kroz nos. DOH nije otkrio gdje je osoba inficirana, kao ni njeno zdravstveno stanje, a poznato je da se ameba ne može prenijeti sa osobe na osobu.

Slučajevi su uglavnom bilježeni u južnim američim državama, na Floridi su rijetki te je od 1962. godine registrovano 37 slučajeva. S obzirom na ozbiljnost infekcije, DOH je izdao upozorenje stanovnicima Hillsborough Countyja.

Lokalnom stanovništvu je savjetovano da izbjegava kontakt nosa i vode iz česme i drugih izvora koji podrazumijevaju jezera, rijeke, kanale i slično gdje je infekcija moguća posebno tokom toplijih ljetnih mjeseci, jula, augusta i septembra.

Inficirane osobe imaju simptome poput povišene temperature, vrtoglavice i povraćanja, kao i ukočenja vrata i glavobolja. Većina umire za manje od sedam dana.

DOH je apelovao na one koji primjete simptome da se što prije jave ljekaru jer bolest brzo napreduje, piše BBC.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh