Svijet

Zvanično: Objavljen spisak 15 zemalja čiji građani mogu putovati u EU, za BiH privremena rampa

Lideri Evropske unije, odnosno Evropske komisije, odlučili su danas objaviti preporuku po kojoj će građani 15 zemalja moći slobodno putovati u države članice EU. Na spisku, nema Bosne i Hercegovine.

Austrija - Nezavisne.com

Ovo neće utjecati na putovanje građana BiH u Hrvatsku jer ova zemlja nije u Šengenu, a ranije je hrvatski ministar policije Davor Božinović poručio da će ta zemlja otvoriti granice bez ograničenja za građane naše države, bez obzira na odluku EU.

Ministar unutarnjih poslova Davori Božinović rekao je danas da će Hrvatska popisu od 15 zemalja dodati i BiH jer je “uvoz virusa iz te zemlje je manji nego iz Srbije, a odluka je u interesu hrvatske ekonomije”.

Kako je i ranije saopćeno, listu trećih zemalja čiji će državljani moći ulaziti u Evropsku uniju čine Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina.

Kina, za razliku od ostalih zemalja, ima uslov da odobri recipročnu dozvolu za građane EU.

Također, državljani zemalja Evropskog jedinstvenog tržišnog prostora moći će putovati u EU, a riječ je o građanima Velike Britanije, Norveške, Švicarske, Islanda i Lihtenšajna.

Spisak odobrenih zemalja ne garantuje da njihovi državljani po ulasku u EU neće morati ići u karantin ili neki durgi vid izolacije, što uređuje svaka članica posebno.

S druge strane, građanima Sjedinjenih Američkih Država, Brazila i Ruske Federacije u potpunosti je zabranjen ulazak u Evropsku uniju.

S obzirom na to da je riječ o preporuci, svaka država članica Evropske unije može odbaciti spisak i zabraniti ulazak državljanima “odabranih zemalja”, ali i dopustiti ulazak državljanima zemalja koje nisu na spisku, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Građanima BiH nije eksplicitno zabranjen ulazak u Evropsku uniju kao što je to slučaj za gore navedene države.

Ipak, takav potez, kažu iz Evropske komisije, može izazvati diplomatske probleme unutar EU te podizanje granica unutar Šengena. Također, ovo je malo vjerovatno jer su države članice provele puno vremena dogovarajući jedinstven stav.

Spisak zemalja u preporuci može se mijenjati svakih 14 dana jer će u tom vremenskom roku spisak biti preispitivan.

Mapa – Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh