Svijet

Pompeo: Navodi da Kina prisilno sterilizira muslimane su šokantni i uznemirujući

Pozivamo Komunističku partiju Kine da odmah prekine ove užasne prakse, rekao Pompeo

Mike-Pompeo - Twitter

Američki državni sekretar Majkl (Michael) Pompeo sinoć je “šokantnim” i “uznemirujućim” nazvao navode iz istraživanja prema kojem kineska vladajuća Komunistička stranka koristi prisilnu sterilizaciju i pobačaje protiv manjinskih muslimana.

Pritom se pozvao na izvještaj o situaciji u kineskoj regiji Xinjiang, njemačkog istraživača Adriana Zenza, koji je objavio američki istraživački centar Jamestown Foundation sa sjedištem u Vašingtonu.

Pompeo, uporni kritičar Kine, uključujući i njeno postupanje prema muslimanima u Xinjiangu, rekao je u izjavi da su nalazi u skladu s desetljećima prakse kineske Komunističke partije, “koja pokazuje krajnje nepoštovanje svetosti ljudskog života i osnovnog ljudskog dostojanstva”.

– Pozivamo Komunističku partiju Kine da odmah prekine ove užasne prakse i tražimo od svih zemalja da se pridruže Sjedinjenim Državama tražeći prestanak tog dehumanizujućeg zlostavljanjima, rekao je Pompeo.

U svom izvještaju Zenz je rekao da su njegovi nalazi najjači dokazi da je politika Pekinga u Xinjiangu ispunila jedan od UN-ovih kriterija genocida, a to je “nametanje mjera namijenjenih sprečavanju rađanja unutar skupina”.

Zenz tvrdi da je analiza kineskih vladinih dokumenata pokazala da je prirodni priraštaj stanovništva u Xinjiangu “dramatično opao”. Kazao je da su u dvije najveće ujgurske muslimanske prefekture stope rasta pale za 84 posto između 2015. i 2018. i dalje u 2019. godini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh