Svijet

Merkel pozvala EU na solidarnost: Njemačka da ne misli samo na sebe

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas članice Evropske unije na solidarnost u pandemiji virusa korona.

Angela Merkel - Blogspot.com

Sada je, kako je kazala, potrebno da Njemačka ne misli samo na sebe, već da bude spremna na izuzetnu solidarnost.

Ona je u intervjuu za “Süddeutsche Zeitung” i još pet evropskih listova, ocijenila da je pandemija izazov bez presedana po svojim razmjerama i pozvala članice EU da zadrže svoje unutrašnje tržište i predstave ujedinjen front u svijetu, prenose “Nezavisne“.

“Očekujem da članice imaju snažan zajednički interes u ovoj vanrednoj situaciji”, rekla je ona, prenosi Rojters.

Ocijenila je da je predložen fond ekonomske pomoći najteže pogođenim zemljama zbog korone, pravi odgovor za ovu posebnu situaciju.

Osvrnula se i na planove američkog predsjednika Donalda Trampa da povuče vojnike iz Njemačke rekavši da je Berlin povećao prethodnih godina izdvajanja za odbranu.

“Američke trupe u Njemačkoj služe, kako zaštiti Njemačke i evropskog dijela NATO, tako i interesima Sjedinjenih Američkih Država”, rekla je kancelarka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh