Svijet

Samo tri dana nakon ukidanja mjera: COVID ponovo buknuo u Španiji

Samo tri dana nakon što je Španija ukinula izvanredno stanje i ušla u „novu normalu“, koronavirus je nanovo izbio u nekim dijelovima zemlje što izaziva zabrinutost uoči neizvjesne turističke sezone.

Španija - Twitter

Dosad je zabilježeno 13 aktivnih tačaka širenja virusa u međusobno udaljenim područjima Španije.

Neki dijelovi istočne pokrajine Aragón morali su se vratiti dva koraka unatrag, u fazu strogih preventivnih mjera, nakon što je posljednjih dana porastao broj novooboljelih. Ondje se u posljednja 24 sata inficiralo 45 osoba od ukupno 108 u čitavoj Španiji, podatak je ministarstva zdravstva.

Virus je ponovo izbio i u južnim primorskim gradovima Málagi i Valenciji te sjevernom gradu Valladolidu i pokrajini Navarri. U katalonskom gradu Lleidi zarazilo se 18 osoba u domu za stare, od čega trinaest penzionera i pet zaposlenika. Na Kanarskim otocima lokalne vlasti testiraju sve emigrante koji pristižu čamcima iz Afrike nakon što je u dva gumenjaka bilo 25 inficiranih putnika.
Ministrica i glasnogovornica vlade María Jesús Montero izjavila je u utorak kako je pandemija koronavirusa u Španiji pod kontrolom te se odvija u skladu očekivanjima pa vlada ne razmatra ponovno proglašenje vanrednog stanja “niti u kratkom niti srednjem roku”.

Vanredno stanje ukinuto je u nedjelju nakon 98 dana i šest produženja tokom kojih se 47 miliona stanovnika smjelo ograničeno kretati bez masovnih okupljanja. Od nedjelje su otvorene granice i dopuštena su turistička putovanja, no zasad nema značajnih dolazaka putnika u zemlju kao niti putovanja unutar Španjolske.

Od kraja februara je od koronavirusa u Španiji preminulo 28.325 osoba. Zarazilo se 246.752 stanovnika, od čega ih je izliječeno 150.376.

Montero je rekla kako će vlada u slučaju drastičnog pogoršanja situacije aktivirati „sve mehanizme protiv širenja virusa“. Španija, jedna od najpogođenijih zemalja u Europi, bila je uvela stroge mjere zatvorivši stanovnike u stanove i kuće 14. marta, a zatim je postepeno popuštala mjere. Sada je svaka od 17 autonomnih pokrajina zadužena za vlastito donošenje mjera sukladno lokalnoj situaciji. Nošenje zaštitnih maski obavezno je u čitavoj Španiji kao i održavanje udaljenosti od ostalih prolaznika na ulicama i u objektima poput kafića i muzeja s ograničenim brojem mjesta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh