Svijet

Napad nožem u parku, tri osobe ubijene

Svjedoci su izjavili da je muškarac krenuo u divljački napad oko 18 sati po lokalnom vremenu, nasumično izbovši ljude koji su se okupili u parku

Policija - Ilustracija / Sestabrzina.com

Tri osobe su ubijene, a tri teško ranjene u subotu prilikom napada muškarca nožem u parku u gradu Readingu na jugu Engleske, objavila je tamošnja policija, koja napad trenutačno ne karakterizira kao terorizam.

Svjedoci su izjavili da je muškarac krenuo u divljački napad oko 18 sati po lokalnom vremenu, nasumično izbovši ljude koji su se okupili u parku Forbury Gardens u Readingu, gradu udaljenom oko 65 kilometara od Londona.

Policija je objavila da je uhapsila 25-godišnjaka iz Readinga zbog sumnje u ubistvo, dodajući da ne traži druge osumnjičene.

“Nema podataka koji bi upućivali na postojanje daljnje opasnosti za javnost, no pozivamo građane da ostanu na oprezu i prijave policiji bilo što sumnjivo”, rekao je glavni istražitelj Ian Hunter.

Kazao je i da se napad trenutno ne tretira kao teroristički čin, no i da policija po pitanju motivacije za zločin još ništa ne isključuje, pri čemu ima podršku i kolega policajaca iz antiterorističke jedinice.

Svjedok Lawrence Wort izjavio je za BBC da je napadač iznenada krenuo prema grupi od oko osam do deset osoba i počeo ih ubadati. Pokušao je napasti i druge okupljene, no svi su počeli bježati s mjesta nesreće, pa je i napadač pobjegao iz parka.

Park u kojem se dogodio napad smješten je u povijesnom dijelu Readinga, a subotom navečer obično je pun ljudi koji ga koriste za sjedenje i druženje s prijateljima, posebice sada kada su zbog koronavirusa zatvoreni pubovi.

Napad u Readingu dogodio se na mjestu antirasističkog protesta Black Lives Matter, održanog ranije u subotu, no policija tvrdi da ta dva događaja nisu povezana.

“Mogu potvrditi da incident nije povezan s protestom. Napad se dogodio oko tri sata nakon završetka protesta”, izjavio je istražitelj Hunter.

Britanski premijer Boris Johnson poručio je putem Twittera da je u mislima sa svima koji su pogođeni “užasnim incidentom” u subotu u Readingu, dodajući i da zahvaljuje hitnim službama koje su se našle na mjestu događaja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh